Dikili bir ağacınız olsun!
Bir ulusun kimliği tohumu, suyu ve çocuğuyla oluşur!
Şeyda Coşkun
“Ormanlardan yoksun bir yurt vatan değildir.”
Mustafa Kemal Atatürk
Bu bir temel kaynak, kaynaklar kesinlikle ölmemeli biz bunlara destek olmalıyız. Özellikle hayatın belli bir safhasında bir ağacın altında nefes alabilmeyi seven insanlardan bahsediyorum ben. Yoksa ağacı kesip onun üzerinden geçinenlerden bahsetmiyorum. Bu yüzden bence bir yerinden tutup evlatlarımız için bu adımı atmamız gerekiyor. Çocuğumuza bırakacağımız miras soyunma odamızdaki Hermes çantamız, Chanel ayakkabımız olmamalı; yıllardır emekle büyüttüğümüz ceviz ağaçlarımız olmalı. Ceviz ağacı bir çocuğa bırakılacak en büyük miras; değer olarak, maneviyat olarak, getiri olarak... İlgi olarak da çok kolay. Kendi kendine büyüyor, gelişiyor. Kurusu da değerli yaşı da değerli. Bu ayki yazımda buna değinmek istedim; çünkü son zamanlarda çok bilinçlendiğimi hissediyorum. Özel birkaç çiftliğe gezi düzenledim. Buradaki ata tohumlarının ne kadar değerli olduğunu ve bunların türlerinin tükenmekte olduğunu gördüm. Hayvan yetiştirmenin bile artık ne kadar zahmetli, hayvanlara yedirilecek samanın bile ne kadar zor elde edildiğini gördüm.
Paket tanrısına tapmayın!
Bir diğer konu da bizim çok mahkum olduğumuz, elinde esaret yaşadığımız raf ömrü olan gıdalar; yani paketli gıdalar. Çoluğumuzla çocuğumuzla, annemizle babamızla hepimiz bunlara mahkum olduk. Ne kadar az kullanmaya çalışsak da mutlaka elimiz gidiyor. Günlerce aylarca raflarda kalıyorlar. Geçen gün yıllar yılı çocukluğumuzda yediğimiz çok bilindik bir marka gofreti düşündüm. Raf ömrü iki yıl!!! Biz evde çocuklarımıza bir şey yapıyoruz, maksimum dört gün dayanıyor. Ben evimde inek sütü, yağ kullanmıyorum, belki benimki biraz daha az dayanıyordur. Bu yazıyı okuyan gençlerden rica ediyorum, lütfen paket tanrısına tapmayın!
Aşure berekettir!
Aşure, Nuh’un gemisinde insanların hayatını kurtaran, onlara can veren bir birleşimin, bir el ele vermenin sonucu ortaya çıkan bir tatlı türüdür. Ne kadar da çok bereketi, huzuru, sevgiyi anlatıyor bize. Yerken bile aşurenin bereketine huzuruna inanıyoruz. Benim en sevdiğim cümle, aşure berekettir. Ufacık ufacık her şeyden sevgiyle koyuyorsun. Eskilerde şeker konuyormuş ama biz şimdilerde bal ve hurma püresi koyuyoruz. İnsanları günlerce tok tutuyormuş; bereketine inanmamak elde değil. Dünyadaki bütün kıtlık günlerini aydınlatan ata tohumlarımızdan oluşuyor. Bu ay aşure ayı olduğu için bizim naçizane kendi mutfağımızda yaptığımız glutensiz, rafine şekersiz bir o kadar da lezzetli aşure tarifimizi sunacağız. Umarım keyifle yersiniz. Bereketiniz bol olsun.
Ceviz deyip geçmeyin
• Cevizde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez ve selenyum mineralleri ile A, C, E, K ve B vitaminleri bulunuyor.
• Araştırmalar gösteriyor ki, cevizin faydalarının başında kalp fonksiyonunu iyileştirmesi geliyor. Bunun sebebi de cevizin yüzde 72’sinin doymamış yağ asitlerinden oluşması.
• Ceviz suyu aynı zamanda kolesterolü düşürüyor.
• Cevizdeki mineraller metabolik faaliyetlere destek oluyor; büyümeyi ve gelişmeyi, sindirimi ve nükleik asit sentezini hızlandırıyor.
• Cevizdeki doymamış yağların bir diğer faydası da diyabetin kontrolüne ve Tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olması.
• Cevizde bulunan maddeler vücutta kanserli hücrelerin büyümesini önlüyor. Ceviz ayrıca antioksidan maddeler içeriyor.
• E vitamini açısından zengin olan ceviz, bu sayede cildi zararlı serbest radikallerden koruyor.
• Uyku hormonu melatonin, cevizde doğal olarak bulunuyor. Bu nedenle uykusuzluk çekenlere yatmadan önce birkaç tane ceviz yemeleri tavsiye ediliyor. Ceviz ayrıca yiyenlerin ruh halini düzeltiyor. Yetişkinlerin depresyon ve strese karşı savaşında önemli bir silah.
Ayna ayna söyle bana
Düzenli olarak tüketilen cevizin cildin kolajen yapısını artırarak ilerleyen yaşlarda görülebilecek kırışıklık problemlerine karşı faydalı olduğu biliniyor. Ayrıca ceviz tüketen insanların cilt yaralarında daha hızlı iyileşme sağlanıyor.
Be light aşure
6 kişilik
Glutensiz, şekersiz bir o kadar da lezzetli aşure tarifimiz.
Malzemeler
• 1 çay bardağı kinoa
• 1 çay bardağı yabani pirinç
• 1 çay bardağı nohut
• 1 çay bardağı Bombay fasulye
• 1 su bardağı bal kabağı
• 1 su bardağı kestane
• 1 su bardağı ayva
• 1 su bardağı incir
• 1 su bardağı kayısı
• 1 çay bardağı bal ya da hurma püresi
• 1 adet çubuk tarçın
• 6 adet karanfil
• 1 çay bardağı badem (kabukları soyulmuş)
• Üzerini süslemek için; nar, ceviz, kuş üzümü
Hazırlanışı
Fasulye ve nohutu bir gece önceden suda bekletin. Meyvelerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın. Bir tencerenin içerisine 1 litre sıcak suyu koyun, kinoayı ekleyip 5 dakika pişirip geri kalan bütün bakliyatları içerisine atın. 10 dakika kaynatın. Meyveleri sırayla tencereye atın. 20 dakika kaynatıp bal veya hurma püresini ekleyerek 15 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatıp 5 dakika dinlendirin. Kaplara eşit miktarda kepçe yardımıyla koyup üzerini keyifle süsleyin.
Şeyda’nın perisi
Çocuğunuza dikili bir meyve ağacı bırakın! Bir çocuğa verilecek en büyük servettir.
Şeyda’nın delisi
İsterseniz çocuklarınıza Hermes ya da Chanel çantanızı da bırakabilirsiniz.