Haydi çık yola...

2019 için benim mottom yaşam enerjimin kaynağı olan spor! Bu yıl neden spor ve sağlık yılı olmasın!

Şeyda Coşkun

Şeyda Coşkun


Haydi çık yola...

Hayatımın büyük kısmını yürüyerek geçiren biri olarak böyle bir alışkanlığın ve günlük rutinin insanların hayatında neleri değiştirebildiğine tanık oldum. Bedende ve ruhta yarattığı olumlu etki ile birçok danışanım antidepresan ilaçlarını bıraktı. Doğal moral deposu olan yürüyüş sonrası salgılanan endorfin hormonu ile adeta beynimizdeki bulanıklık açılıyor. Günlük rutinin içinde kendimize zaman ayırdığımız bir saatimiz oluyor. Belki de bize kendimiz için bir şeyler yapmadığımızı da hatırlatıyor.

Bedende yarattığı değişim ise arkadaşlarının, konu komşunun gözünden kaçmayacak şekilde oluyor. En büyük efektini ise eşler arasında görüyoruz. Spor yapan, bunu disiplinli bir şekilde sürdüren, bedenini unutmayan bir eşe kim saygı duymaz veya hayran olmaz ki!

Goethe’nin de dediği gibi, ‘Doğada her şey bir değişimdir’ fakat bu değişimin arkasında sonsuzluk yatar. Bizi tutsak eden alışkanlıklarımızın yerine koyduğumuz bedenimizin doğasıyla barışması ise bizi özgürleştirecektir. Emek harcamak, çaba koymak ve ilk yapılması gereken, harekete geçmek aslında...

Yarın sabah, o sabah olsun!
Sen de uygun spor ayakkabını ve bereni tak, çık yola… Sahil, orman, site yolu, hiç olmadı işe yürüyerek git... Hayattaki en büyük yükün çantandaki spor ayakkabın olsun. Terlemenin ve vücuttan toksinlerini atmanın hazzına var. Marka bir çanta takmanın ötesinde bir şey bedeninle yürümek, onun farkına varıp kaslarını hissetmek. Özellikle biz kadınlar giyim kuşama ayırdığımız vakti, onun içinde bizi taşıyan bedene neden ayırmıyoruz, niye bu kadar ilgisiziz düşündük mü? Hadi yarın sabah sen de giy spor ayakkabını, taytını düş yollara. En sevdiğin müzikle, belki bir kitap dinleyerek, belki dua okuyarak, hatta en sevdiğin arkadaşınla sohbet ederek, nefes alarak yürü! Yürürken tüm korkularını, endişelerini düşünme, en azından bir süre! Hayattaki en büyük gerçek, sağlıkla alınıp verilen bir nefes; onun da tadını çıkar… Yürüyüş sonrasında streching yapmayı unutma. Belki bir yerlerde karşılarız!

Narın faydaları

• Sağlık için inanılmaz faydaları olan, harika bir meyve nar.
• C vitamini, K vitamini, B vitamini grubu gibi vitaminlerden ve omega 3 yağ asitleri demir, magnezyum, fosfor, potasyum, folat, manganez, selenyum ve çinko minerallerinden oluşuyor. Nar ayrıca antiviral, antitümör ve anti-inflamatuar özelliklere sahip.
• Bol miktarda C vitamini, polyphenol, demir, potasyum içerir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Ayrıca kolesterol ve şekeri dengeleyen nar, kanser hücrelerinin gelişmesine engel olurken, kalp sağlığının korunmasında yardımcı olur.

Haydi çık yola... - Resim : 1

1 Günlük nar&yulaf detoksu
Sabah: Nar&Yulaf
Öğle: Nar&Yulaf
Ara: Karanfilli kış çayı
Akşam: Nar&Yulaf

Nar&Yulaf

4 yemek kaşığı yulafı 120 gr ayıklanmış nar ile karıştırın.

Haydi çık yola... - Resim : 2

Karanfilli kış çayı
Malzemeler

• 2 gr ıhlamur
• 1 gr adaçayı
• 3 gr zencefil
• 3 adet karanfil
• 1/2 çubuk tarçın

Hazırlanışı
1 litre kaynamış suya çubuk tarçın ve karanfil atın. Birkaç dakika kaynatıp geri kalan malzemeyi de ekleyerek 20 dakika demleyin.

Ayna ayna söyle bana
“Ne garip... Kazanmak insanlara yetmiyor! Diğerlerinin kaybettiğini de görmek istiyor…” Gore Vidal

Şeyda’nın perisi
Erteleyip, ertelemenin vicdan azabını yaşamaktan kurtul. Planla, en doğru anı kolla ve başla!
Şeyda’nın delisi
Sevgilisinden ayrıldıktan sonra gidip saçlarını kestirmek…