Suyun ritmi ruhunuzu serbest bıraksın

Yaz aylarının hissettirdiği sımsıcak duygular devam etmekte.

Şeyda Coşkun

Şeyda Coşkun


Suyun ritmi ruhunuzu serbest bıraksın

Dalgalarla doyasıya dans edebileceğimiz, denizle özgürleşebileceğimiz, hafızamıza kazıyacağımız eşsiz gün batımı manzaraları var önümüzde… Yaz bitmeden yazı yaşayın derim.

Yaz aşkları, yaz akşamları, yaz maceraları, yaz sofraları... Ne güzel bir heyecandır yaz. Hep bir hazırlıktır; plaja, yeni kıyafetlere, yeni kararlara, yeni arkadaşlıklara. Her açıdan en hafif en özgür mevsimdir. Keyfini çıkartabilmek için de bedenen ve ruhen kendinizi hafif ve özgür hissetmeniz  gerekir. Bunun için de hafif bir bedene sahip olmak, ruhunuzdaki ağırlıklardan kurtulmuş olmak yeterli olacak. Size ağır gelen her şeyden kurtulun. Suyun kaldırma kuvvetinden, güneşin enerjisinden, yazın hafif meyvelerinden, sebzelerinden destek alın ve hafifleyin!

Sabah gün doğumu ile uyanın mesela; güneşin doğuşunu izleyin, sahilde güzel bir yürüyüşe çıkın ya da yüzün. Sonra mevsimin en güzel meyveleriyle bir kahvaltı edin… Kışın temposunda okuyamadığınız kitabı bitirin. Deniz kıyısında yoga yapın, kitesurf deneyin ya da scuba diving ile su altı dünyasının büyüsüne kapılın.

Bu sene yılın belli bir bölümünü özellikle yazın bir ayını, Amerika’nın Kaliforniya eyaletinde iki ayrı şehirde geçirdim. Özellikle San Diego’da insanlar genellikle bütün gününü spor yaparak değerlendiriyor. Çok yoğun bir çalışma tempoları yok ama bizden çok daha iyi beslendiklerini söyleyemeyeceğim. Buna rağmen yemeğe çok daha az zaman ayırıyor ve çoğu zamanlarını spor yaparak, yoga yaparak, yürüyüş yaparak geçiriyorlar. Mutlaka her yerde yürüyen insanlar görüyorsunuz ve özellikle orman içi yürüyüşler yapıyorlar. Ve bunu çok severek ve isteyerek yapıyorlar. Tekrar ediyorum, bizden kesinlikle daha iyi beslenmiyorlar. Mesela sadece sabah kahvaltılarını taze sıkılmış sebze, meyvelerden oluşan juice’lerle geçiriyorlar. Maalesef marketlerde her şey hormonlu ve üzerinde çok çalışılmış. Ama tabii ki çok güzel süper food’lar var; bunları değerlendirmek için ben de birtakım alışverişler yaptım. Biz gerçekten çok daha bilinçliyiz beslenme konusunda, orada çok fazla obez insan var, bunu asla unutmayalım. Kendimizi kötü beslenen bir toplum olarak asla değerlendirmeyelim. Biz sadece çok fazla yemek yiyerek vakit geçiyoruz. Bizim için sabah kahvaltısı yaklaşık iki saat süren, hem tatlının hem tuzlunun olduğu, ağır karbonhidratların yendiği bir öğün. Öğlen yemeği ise sebzesinden etine birçok besini içinde barındıran bir öğün. Akşam, bir de içki içiyorsak, çok uzun süren akşam yemekleri demek. 2-3 saat, hatta belki 4-5 saate kadar çıkabiliyor ve biz bunun yanı sıra sadece denize girip çıkarak kalori yakmayı bekliyoruz. Bu mümkün değil. Her gün aynı şeyi yaparak vücudumuzda değişim olmasını bekleyemezsiniz! Her zaman söylediğim bir söz var; değişim istiyorsak hayatımızı değiştirmemiz gerekiyor.

Los Angeles’ta ise insanlar kendilerine çok önem veriyorlar; az yiyorlar, fiziklerine özen gösteriyorlar. Sabah kalkıp yürüyor, arkasından mutlaka yoga yapıyorlar. Orada bir hot yoga akımı var ve bu yoga, içerisinde birçok aktivite barındırıyor. Yaklaşık 30 derece sıcakta yapılıyor, oldukça sıcak oluyor ve bu sıcağın içinde hem terliyorsunuz hem hareket ediyorsunuz. Vücudunuzda esneme kabiliyeti artıyor. Arkasından müzik eşliğinde inanılmaz güzel giyinerek, iyi spor kıyafetler seçerek, soul cycle aktivitesine katılıyorlar. Müzik eşliğinde bir hoca sizi acayip havaya sokuyor ve yaklaşık 45-50 dakika bisiklet çeviriyorsunuz; kol hareketleri, egzersizleri yapıyorsunuz. İnanılmaz büyüleyici, zaten insan gördüğü zaman yapmak istiyor.

Lütfen spora, yürüyüşe daha fazla vakit ayıralım. Kesinlikle bu çok önemli. Bence özellikle yazın bu ayında bilinçlenmeliyiz. Sabah erken kalkalım. Gerekirse yürüyüşümüzü yapalım. İmkanımız yoksa bile, video açalım ve bir yoga egzersizi, belli bir vücut egzersizi yapalım. İlla birilerinin bizi motive etmesine  gerek yok. Biz kendimiz bunu yapabiliriz, istedikten sonra.
Suyun ritmi ruhunuzu serbest bıraksın - Resim : 1
Acai berry!
• Acai berry gezegendeki en besleyici meyvelerden biri. Amazon palmiye ağacı da denir. Bu meyve şifalı, bağışıklık sistemini uyarıcı, enerji artırıcı özellikleriyle günümüzde de çok popüler.
• Acai, sindirim sistemini temiz tutmaya ve normal şekilde çalışmasına yardımcı olur.
• Enerji ve dayanıklılığın artmasına ve hatta egzersizden sonra yorgunluğun giderilmesine yardımcıdır.
• Kalp sağlığını korur, kötü hücre çoğalmasını durdurur.
• Cilt sağlığına iyi gelir.
• Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır.

Suyun ritmi ruhunuzu serbest bıraksın - Resim : 2

Acai Bowl
Kolay, hafif, antioksidan dolu tarif…
Malzemeler:
• 1 çorba kaşığı acai tozu
• 1 dondurulmuş muz
• 1/2 bardak dondurulmuş ahududu
• 1/2 bardak donmuş yaban mersini
• 1/2 bardak Hindistan cevizi suyu
• Topingler (isteğe bağlı) *
• Taze ahududu ve yaban mersini
• Hindistan cevizi parçaları

Hazırlanışı:
Tüm malzemeleri pürüzsüz olana kadar karıştırın. Karışımı bir kaseye aktarın ve istediğiniz topingleri ekleyin.
* Granolalı bir acai kase de süper lezzetli olurdu!

Ayna ayna söyle bana
• Acai’nin cilde olan faydalarından bahsetmek istiyorum. Benim zaten uzun yıllardır inandığım ve savunduğum bir tez olarak meyve asitlerinin cilde çok iyi geldiğine inanıyorum.

• Acai yağı ile yapılan doğal cilt bakım ürünleri, kimyasal bazlı cilt bakım ürünlerine mükemmel bir doğal alternatif. Şu anda birçok güzellik ürünü, yağın yüksek antioksidan içeriği nedeniyle acai yağı içeriyor.

• Cilt bakımına faydaları harici bir uygulama ile sınırlı değil. Yemişler ve meyveler cildinize sağlıklı bir parıltı verir. Aslında, Brezilyalılar cildin sağlığını desteklemek için yüzyıllardır acai meyveleri yiyor.

“Yedikleriniz ilacınız, ilacınız yedikleriniz olsun.”
Hipokrat

Şeyda’nın Delisi&Perisi
Deli deli yemek yerine, peri gibi dolaşın yaz akşamlarında.