Fazla kozmetik akıl karıştırır!

Gözde Atakoğlu'ndan güzellik ipuçları...

Fazla kozmetik akıl karıştırır!

"11 yıldır güzellik editörüyüm. Kariyerime Türkiye’nin ilk alışveriş dergisi olan Süper’de başladım. Ardından InStyle dergisinin güzellik editörlüğüne getirildim. 2008 yılında Türkiye’nin ilk güzellik blog’larından pudram.com’u kurdum. Ardından Vogue Türkiye’nin güzellik editörü oldum. 2013 yılında tamamen dijital platforma döndüm. Çünkü her anlamda özgür olmayı seviyorum. Geçtiğimiz yıl video ve makaleler yardımıyla tüm mesleki birikimimi aktardığım, bakım ve güzellik rehberi niteliğindeki ‘Güzellik Yayında’ isimli web sitesini kurdum" diyen Gözde Atakoğlu, güzellik sırlarını Elele okurlarıyla paylaştı...

Hangi yaşta, hangi bakım yapılmalı?

Cilt bakımına erken başlanmalı, cilt temizliği ve güneş koruma çok erken yaşlarda kazanılması gereken bir alışkanlık. 20’lerden itibaren cildin nemlendirilmesini aksatmamak gerekiyor. Vücut ve yüzdeki ben haritası da bu dönemde çıkarılmalı ve yıllar içinde takip edilmeli. 25 yaş itibarıyla düzenli cilt bakımı yapılabilir. Göz çevresine yine erken 20’lerde, su bazlı ‘balm’ ürünlerle başlanmalı. 30 dönüm noktası, çünkü derinleşmesini istemediğiniz çizgilerin önüne geçmek için ideal zaman. Az ama düzenli yapılan botoks ile ince kırışıklıkların derinleşmesi erkenden engellenir. Sanılanın aksine botoksa ne kadar erken başlarsanız, ileri yaşlarda o istenmeyen ‘şaşırmış efektli’ surattan o kadar uzak olursunuz. İleri yaşlarda derinleşmiş çizgiyi açmak için miktar arttırılır, bu da doğallıktan uzaklaştırır.
30 genelde anne olmaya başladığımız, hormonsal değişimlerin ve yaşlanmanın hız kazandığı dönem. Cilde düzenli vitamin enjeksiyonları, PRP tarzı yenilenme işlemleri, güneş hasarına karşı IPL lazer tedavileri ve cilt dokusunu tazeleyen AHA’lı soyma işlemleri yapılabilir. Aynı zamanda dışarıdan gıda takviyesine de başlanmalı, Omega 3-6 ve C vitamini en önemlileri. Yine 30’lu yaşlardan itibaren günlük cilt bakımında dışarıdan C vitamini kullanılması da faydalı. Özellikle sigara içiyorsanız ve stresli biriyseniz C vitamini vazgeçilmeziniz olmalı. Yüzde 10-15 civarı, kan devranını arttırarak ciltte gün içerisinde oluşan serbest radikallerle savaşmak için ideal. Gece bakımında E vitamini, A vitamini, glutatyon gibi antioksidan içerikli serumlar kullanmak önemli ölçüde cildi kuvvetlendiriyor. 
30’ların sonu ve 40’lar çökmeye başlayan bölgeleri doldurmamız gereken dönem. Hyalüronik asit içeren dolgular, minik çizgilerini doldurarak, cildin kaybettiği nemi vererek daha konforlu görünmesini sağlıyor. Bu konforu, doğal içerikli yüz yağları ve aktif içerikleri olan kırışıklık karşıtı kremlerle uzatmak mümkün. Yine bu dönem artık kremlerle toparlanamayan göz altı çöküklükleri de ışık dolgularıyla toparlanabiliyor. Thermage gibi cilt altı kolajenini uyaran radyofrekans tarzı uygulamalar da yaşlanmayı geciktirmek konusunda fayda sağlıyor.
Makyaj çantasının vazgeçilmezleri
Genelde yok denecek kadar az makyaj yaparım, günlük makyajım, Gülsha’ın saf gül yağı ile nemlendirdiğim cildime, moduma göre herhangi renkte bir ruj sürmekten ibaret diyebilirim. Bu kadar az. Makyaj çantamın içerisinde de gereksiz, kullanmadığım hiçbir şey bulundurmam çünkü fazla kozmetik akıl karıştırır, çantamda her an, hızla hazırlanmamı sağlayacak pratik ve konforlu kozmetikler bulunur. İlk sırada kirpik kıvırıcısı geliyor. Hatta maskaradan bile önemli diyebilirim. Çünkü kirpik kıvırıcısı maskarasız bile bakışları değiştirir, açık ve taze bakışlar yaratır. Ayrıca maskarayı kirpik kıvırıcısından sonra uygularsanız gün içerisinde göz altlarına bulaşmadan daha uzun süre dayanır.
Ten makyajı için hafif ve homojen bir cilt tonu yaratan Clinique’in CC kremi ve Chanel’in Vitalumiere Aqua isimli renkli nemlendiricisi çantamın diğer demirbaşları. Fondöteni sadece gece makyajında ve çekimlerde kullanıyorum, fondötende değişmeyen tercihim Armani’nin Luminous Silk’i.
Göz altı kapatıcısı kullanmayı sevmiyorum, sadece o bölgeye biraz ışık toplamak için, YSL’in Touche Eclat isimli aydınlatıcı etkili stick’ini kullanıyorum. Bu stick’i ayrıca kaş kemikleri üzerine ve burun kenarlarına da aynı şekilde kullanabilirsiniz.
Kirpiklerimi daha fazla göstermek için kirpik diplerine Makeup Forever Aqua Eyes’ın kahverengi kalemini sürüyorum, kahverengi gündüz makyajında hem bakışlardaki yorgunluğu hem de gözlerdeki kızarıklığı gizlemek için ideal.
Kemik yapımı ortaya çıkarmak için elmacık kemiklerimin hemen altına Nars’ın The Multiple isimli bronz renkli stick’ini kullanıyorum, güldüğümde şişen yanak elmalarına ise gülkurusu renginde Bobbi Brown’ın Sand Pink isimli allığını sürüyorum.
Maskarada iki favorim var: Doğal bakışlar için kıvırıcı etkisi kuvvetli Eyeko Black Magic’ini, biraz daha büyük bakışlar için kalın fırçalı Makeup Forever’ın Smoky Extravagant’ını tercih ediyorum.
Eyeliner insanı değilim diyordum, Eyeko Eye Do likit eyeliner deneyene kadar, gerçekten özel ve fırçasından dolayı uygulaması çok kolay. Ama yine de dudak insanıyım. Çok fazla rujum var ve ruj sürmediğim gün yok. Genelde tercihim Tom Ford, Bobbi Brown, Nars ve Chanel oluyor ama günlük kullanımda hafif renk ve yoğun nem veren Clinique’in Chubby Stick Baby Tint isimli kalem rujlarının her rengi şu sıralar favorilerim. Kimi zaman sadece kırmızı ruj ve bronz pudra ikilisini seviyorum. Kırmızı ruj için çantamda Nars’in Velvet Matte lipstick’in Dragon Girl’ü veya Bobbi Brown’ın Lip Stick No: 94’ü sabittir, bronz pudrada ise tek tercihim ışıltısız, mat ve dozajında bir bronzluk veren Shiseido Bronzer’dır.

Saç bakımı sırları

•    Saçlarım ve sağlığım için yaptığım en doğru şey içerisinde sülfat olmayan şampuanlar kullanmam. Şampuanların köpürmesine yarayan sülfat, sıcak suyla birlikte kafa derisinden direkt kana karışıyor. Şampuanda tercihim Daviness ve Atelier Rebul’un sülfatsız şampuanları.  
•    Sağlıklı saçlar için sağlıklı kafa derisine sahip olmanın önemli olduğu bir gerçek. Kafa derime 15 günde 1 Saf Argan ve Tayland’dan getirdiğim saf Hindistan cevizi yağı ile masaj yaparım ve öyle yatarım.
•    Saçlarımı az yıkarım, fönle kurutmam, sadece havluyla kurularım hatta bu yüzden boynumda kireçlenme başladı. Mevsim geçişlerinde dışarıdan biotin desteği alarak, saç dökülmelerine ayrıca tırnak kırılmalarına karşı da savunmayı içten de kuvvetlendiriyorum.