Doğal gıdalarla güzelleşme formülleri

Akneyi önlemek için ay çekirdeği, pürüzsüz bir cilt için bal kabağı, duru bir görünüm için çiğ pancar, cildinizi korumak için portakal kabuğu... İşte cilt dostu besinler ve faydaları...

Doğal gıdalarla güzelleşme formülleri

Kışın her gün 1 kivi yiyin
C vitamini deposu olan kivi, ince çizgileri düzelten ve cildin kalitesini artıran kolajen sentezinde önemli rol oynuyor. Her gün bir adet kivi, özellikle yürüyüşte veya egzersizden 30 dk. önce alınırsa daha da etkili oluyor.

Havuç cilde parlaklık verir
Karotenoid ve A vitaminlerini yüksek içeren havuç gibi turuncu sebze ve meyveleri yüksek oranda tüketen kişilerin cilt renklerinin daha sağlıklı gözüktüğü ve daha parlak olduğu gözlenmiştir. Çorba, salata ve sebze yemeklerinde kullanılabilir. İçeriğindeki öğelerin emilebilmesi için yağa ihtiyaç vardır. Bu yağın zeytinyağı olarak seçilmesi önemli.

Ay çekirdeği sanıldığının aksine sivilceyi önlüyor 
Aknesi olan kişilerde yapılan tespitler sonucu kişilerin E vitaminlerinin çok düşük olduğu saptanmıştır. Ay çekirdeği E vitamininin en zengin kaynağıdır. E vitamini akneye sebep olan inflamasyon ile savaşır. 30 gram ay çekirdeği günlük E vitamini ihtiyacının %37’sini karşılar. Tuzsuz ve çiğ taneler tercih edilmeli. Ayıklanmış 1 yemek kaşığı veya 2 yemek kaşığı tüketilmeli. Çekirdeğin de yağ demek olduğu unutulmamalı. Gün içerisinde diğer yağ kaynaklarını dikkatli tüketmeye dikkat edilmesi gerekiyor.Cildinizi korumak için portakalın kabuğunu da değerlendirin
Portakal kabuğundan elde edilen yağların UV koruyucu özelliği var. Portakal kabuğu tüketen kişilerde %33 oranda daha az skuamoz hücreli cilt kanseri gözlenmiş. Aynı etki meyveyi yiyenlerde veya suyunu içenlerde de ortaya çıkmış. Aynı zamanda portakal, limon veya turunçgiller, C vitaminini yüksek oranda içeriyor. C vitamini antioksidan özellikleri yanında kollajen üretimini destekleyerek cilt sağlığını birçok yönden destekliyor. Her gün en az bir adet limon, portakal, turunç gibi limonoid grubu meyve tüketilmeli. Meyveler çok iyi yıkanıp, kabuklarının da bir kısmı yenmeye çalışılmalı.

Bal kabağı çorbası ve yemeği cildinizin dostudur
Betakarotenin en iyi kaynağı pişmiş bal kabağı. 100 gram pişmiş kabak, günlük A vitamini ihtiyacını %400 oranında karşılıyor. A vitamini cilt hücrelerinin yenilenmesi için elzem. Cildi yumuşatıyor, pürüzsüzleştiriyor ve kırışıklıkların azalmasını sağlıyor. Çorbalarda ve sebze yemeklerinde kullanılabilir. İçeriğindeki A vitamininden ve diğer öğelerden yararlanabilmek için muhakkak yağa ihtiyaç var. Zeytinyağı kullanımı çok daha faydalı.

Çiğ pancar suyu duru bir cilt görünümü sağlar 
Pancarın toksin atıcı ve dolaşımı düzenleyici etkisi var. Kanın oksijen taşıma kapasitesini artırdığı için cilde ışıltı ve canlılık verir. 400 ml çiğ pancar suyu, cildin 12 saat boyunca daha pürüzsüz ve güzel gözükmesini sağlayabiliyor. Suyunu içemeyenler için diri haşlanmış pancar salatalara eklenebilir veya rendelenip yoğurt ile birlikte tüketilebilir.

Sonbahar ve kış aylarında cilt sağlığını korumak için bakım uygulamaları kadar beslenme düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Mevsim meyve ve sebzeleri ile doğadan gelen sağlık cildi pürüzsüz ve ışıltılı bir görünüme kavuşturabiliyor. Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Dyt. Yonca Sevim, beslenme ve cilt sağlığı ilişkisi hakkında bilgi vererek şu önerilerde bulundu. 

Kırmızı et cilt kırışıklıklarını önlüyor
Doğal ortamda beslenmiş besi hayvanlarının etlerinin Omega 3 ve omega 6 oranı daha yüksek oluyor. Yağ oranı daha dengeli olan bu etler, aynı zamanda yüksek kalitede protein içeriryorlar. Bu protein ise kolajen ve elastin üretiminde kullanılarak cildin daha gergin ve daha az kırışık olmasını sağlıyor. Haftada 3 gün, günlük bir el büyüklüğünde yağsız dana eti, kızartma işlemi uygulanmadan, sebzelerle birlikte pişirilebilir. Fırında, tencerede, yağsız tava veya doğru ızgara yöntemi uygulanabilir.

Soğuk havalarda cildinize ışıltı veren gıdalar
Doğal ve sağlıklı gıdaların sağlığa sayısız katkısı bulunuyor. Fitokimyasallar, polifenoller, antioksidan ve antiinflamatuar öğeler, çeşitli metabolizmaları etkileyerek cilt sağlığınızı olumlu yönde etkiler. Elde edilebilir sonuçların gözlenmesi için belirli dozda bileşene ve kullanım süresine ihtiyaç vardır. Kış aylarında daha parlak ve ışıltılı bir cilt için sofralarda bulundurulması gereken gıdalar şu şekilde: 

Yumurta yaşlanmayı geciktiriyor
Yağı düşük, protein kalitesi yüksek bir gıda olduğundan cilt sağlığında da vazgeçilmez. Cilt yapısını ve kolajen sentezini destekliyor. Diyetteki her 17 gramlık ihtiyaç fazlası yağ artışı kırışıklıkların %28 oranında artmasını sağlıyor. Aynı zamanda yumurta biotin içeriği sayesinde de ciltteki yaşlanmayı geciktiriyor. Besin öğesi kayıplarını önlemek adına haşlama veya çılbır yöntemi ile pişirilmeli. Yumurta çok haşlanırsa sarısı yeşile dönüyor bu da besleyici özelliğini azalıyor. 8-10 dk. haşlamak yeterli.