Durdurun zamanı!

Boyun ve yüzümüzde oluşan sarkmalardan kurtulmamızı sağlayan pek çok yöntem var.

Durdurun zamanı!

Sarkmamak için ne yapılabilir?
Bağ dokusu sıkılaşması oldukça zor sağlanıyor. Dolgu lazer gibi yüzeyel tedavilere sonuç vermeyebiliyor. Ameliyat ile germe ya da telle asma gerekebiliyor.

Yani ameliyat şart mı?
Sarkma başladıktan hemen sonra gelen hastalara lazer uygulanabiliyor. Ama maalesef ilerleyen sarkmalarda lazer etkili olmayabiliyor.

Göz altı torbalarına karşı ne yapılıyor?
Göz altından girilip orta yüz ve yanaklara yapılan gençleştirme ve germe işlemleriyle beraber genellikle göz altı torbaları da alınıyor. Böylece göz altı bölgesi de gençleşiyor. Çünkü yüz bölgesi sarkmaya başladığında genellikle göz altı çukurlaşıyor ve göz altı torbası belirginleşiyor. Bu da kişiye yorgun, uykusuz bir ifade veriyor. Dokular aşağı çektikçe göz altındaki çukurlar belirginleşebiliyor. Uykusuzluk, sigara, bilgisayar başında harcanan uzun saatler ne yazık ki bu deformasyonu arttırıyor.

Boyun ve yüze uygulanan tekniklerin ardından, yüzün diğer bölgeleriyle tezat bir görüntü ortaya çıkıyor mu?
Boyun ve yüz asma ve germe yapılması durumlarında dudak çevresi, gülme çevresi ve yanaklardaki ince çizgilere dolgu yapılması gerekebiliyor. Genellikle göz çevresindeki kaz ayakları denilen gülme izlerine ve alın bölgesine de botoks yapılıyor.

Yüzün hangi bölümlerinde sarkma oluşabiliyor?
Yüz bölgesinde, yanakların aşağı kısımları genellikle daha erken sarkıyor. Ayrıca orta yüz bölümü de aşağıya doğru iniyor ve göz altı daha çukur görünüme kavuşuyor. Daha sonra da yanak boyun bileşiminde katlantılar oluşabiliyor.

Peki bunlar neden oluşuyor?
Yüz ve boyundaki sarkmalar hızlı kilo alıp verme, kontrolsüz güneşlenme, sigara içme ve genetik gevşek bağ dokusu gibi sebeplerden kaynaklanabiliyor. Bu sarkmalar bazen erken yaşlarda da görülüyor. Erkeklerde de bu tip sıkıntılara sıkça rastlıyoruz. Özellikle gıdı ve boyun sarkmaları onlarda da çokça görünen bir sorun.

Bu ne kadar süren bir işlem?
Operasyon genellikle 4-5 saat sürüyor. Bu operasyon genel ya da lokal anesteziyle yapılabiliyor. Operasyon sonrası özel bir bandaj uygulamak gerekiyor. İyileşme süresi 2-3 haftayı buluyor. Şişliklerin kaybolma süresi, yapılan işleme, kişinin yapısına, sigara içip içmemesine göre değişiyor. İşlem sonrası güneşlenme ve solaryum, altı hafta boyunca yasak. İzler genellikle şakak ve kulak arkasında ve saç çizgisinde kalıyor; nadir olarak lazer tedavisiyle izleri azaltmak gerekiyor.

Lazer tedavisinin riski var mı?
Lazer, boyun bölgesine gerçek uzmanlarca ve çok itina ile yapılmalı. Bu bölgeye lazer çok özel dozajda uygulanmalı. Çünkü cildin ince bağ dokusu gevşek ve diğer bölgelerden farklı.

Sarkma tedavisinde hangi yöntemler kullanılıyor?
50 yaş altındaki hastalara genellikle asma yöntemi uygulanıyor. Bu teknikle, bağ dokusu tellerle yukarıya kaldırılıyor. Bu uygulama sonrası yüzde iz kalmıyor. İşlem lokal anestezi ile yapılıyor. Oluşan şişliklerse kısa sürede geçiyor. Ancak asma tekniği, yüz ve boyun germe operasyonları kadar gergin bir görüntü oluşturmuyor ve etkisi çok uzun yıllar sürmüyor.

Botoks yenilenmesi gereken bir işlem mi?
Altı ayda bir tekrar etmek gerekebiliyor. Boyun ve gıdı bölgesine de botoks uygulanabiliyor. Bu bölgelerde dolgu uygulanırsa etki süresi 12-18 ay oluyor.Yaşımız ilerlediğinde bizi neler bekliyor?
Yüz bölgesi, güzelliğin sembolü ve kişiliğin aynası olarak görülüyor. Yaş ilerlediğinde oluşan sarkmalar ve kırışıklıklar yüz bölgesine üzgün ve yorgun bir görünüm veriyor. Görünüşün dinamiği bozuluyor ve kişinin enerjisi dışarıya olduğundan düşük yansıyabiliyor. Yüz bölgesindeki sarkmaları genellikle boyun bölgesinde oluşan sarkmalar takip ediyor. Boyun zamanla, daha yağlı ve sarkık görünüme kavuşuyor, gıdı daha belirgin hale geliyor.