Lekelerle savaş sezonu

Güneşe veda etmeye az kaldı. Ardında bıraktığı cilt lekeleriyle savaşma vakti.

Lekelerle savaş sezonu

Ipl
IPL dekolte ve el üzerindeki koyu renkli lekelerin tedavisi için kullanılan bir yöntem. Sculpture Akatlar’dan Dr. Pınar Karagülle, “Radyofrekans ve geniş spektrumlu ışınların beraber kullanıldığı bu cihaz sayesinde etkin ve güvenle çalışabiliyoruz” diyor.

“Uygulama yapılacak alana soğuk jel sürülüyor ve özel gözlükler takılıyor. Acı vermeyen bir uygulama. Leke tedavisi ortalama 4-6 seansta gerçekleşiyor. Her seans 20-30 dakika sürüyor. Cinsiyet fark etmeden, yaşlanma belirtileri oluşmuş veya güneşten yıpranmış bir cilt, IPL sayesinde daha genç ve sağlıklı görünebiliyor. Tedavi sonrası gözle görünür biçimde lekelerde gerileme olduğu gibi, cildin kolajen ve elastik hücrelerindeki yenilenme sayesinde parlak, genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olabiliyorsunuz.”

Spectra Lazer

Spectra Lazer, cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeri. Innovia Estetik Merkezi’nden Dr. Tayfun Oğuzoğlu yöntemi şöyle anlatıyor.


“Melasma halk arasında gebelik lekelenmesi olarak da bilinen ve oluşumunda çeşitli hormonların rol oynadığı düşünülen, ancak genelde yoğun bir şekilde güneşe maruz kalma sonucu ortaya çıkan, kalıcı tedavisi olmayan bir problem. Spectra Laser Tonning tedavisi ile bu problemi kontrol altına almak mümkün olabiliyor. Tedavi, iki aşamalı bir uygulama ile karbon solüsyonu ve lazer enerjisinin etkisini birleştirerek görünür pigmentasyonu azaltıyor. Aynı zamanda Lazer Toning ile cildin tekstürü düzeltiliyor, porlar ve ince kırışıklıklar da azalıyor. Bu tedavi yönteminin en önemli özelliği patentli özel ‘Pulse’ süresi. Ağrısız olan işlem yaklaşık yarım saat süren seanslarla haftada bir tekrarlanarak 10 seansta tamamlanıyor. Cilt lekelerinde her hafta azalma görülebiliyor. Bu tedavide unutulmaması gereken en önemli nokta tekrar edebilme riskinin yüksek olması. Sonuçların uzun süre kalıcı olabilmesi için güneşten korunmak çok önemli.”Bu yöntem sayesinde ciltteki kolajen şeritlerin sıkılaşması sağlanırken, ileri dönemde de kolajen üretimi arttırılıyor. Böylece daha taze bir cilt görünümü, ciltte sıkılaşma, izlerde ve lekelerde azalma, ince kırışıklarda azalma gibi sonuçlar alınabiliyor. Fraxel Lazer; akne ve akne izleri, yara ve yanık izleri, yaşlanmaya bağlı kahverengi lekeler, melazma adı verilen hamilelik lekeleri, operasyon izleri gibi problemleri gidermek için kullanılıyor. Etkili bir tedavi kürü için yaklaşık 2-4 haftalık aralıklarla, ortalama 3-5 seans uygulanması öneriliyor. Alpaslan Topçu gelişmelerin yaklaşık 2-3 ayda görülebileceğini belirtiyor.

Kimyasal Peeling ve Mikridermabrazyon

Kimyasal peeling donuk ve cansız görünümlü cildi canlandırmak için uygulanan, cildin çeşitli katmanlarının kontrollü ve yüzeysel bir şekilde soyulmasına dayalı bir yöntem. Kimyasal peeling, ciltteki koyu renkli lekelerin tedavisi, yüzeysel kırışıklıkların azaltılması, akne ve izlerinin giderilmesi için de uygulanıyor.

DipNot Klinik’ten Dr. Mustafa Karataş, kimyasal peeling’le cildin temizliği, doğal rengi, dokusu ve pürüzsüzlüğü konusunda olumlu gelişme sağlanabileceğini belirtiyor. “Uygulama tüm bu etkilerin yanı sıra, cildi sıkılaştırarak yüzeysel çizgi ve kırışıklıkları da azaltmaya yardımcı oluyor. Uygulama sonucunda cildin üst kısmındaki hasarlı tabaka soyuluyor, hasar görmemiş canlı tabaka ortaya çıkarılıyor ve cilt daha sağlıklı, canlı ve pürüzsüz bir görünüm kazanıyor.” Mustafa Karataş leke tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir diğeri olan Mikrodermabrazyon’u ise şöyle anlatıyor: “Mikrodermabrazyon, alüminyum oksitten oluşan çok ince ve küçük yapıdaki kristal parçacıkların, özel bir sistem ile cilt yüzeyine püskürtülmesiyle yapılıyor. Bu parçacıklar güçlü bir sürtünme etkisi yapıyor ve problemli tabakanın soyulmasını sağlıyor. Daha sonra da bu tanecikler soyulan ölü deri ile birlikte vakum yöntemi kullanılarak cilt yüzeyinden uzaklaştırılıyor. Mikrodermabrazyon ile cildin epidermis tabakası yüzeysel olarak, aşamalı bir şekilde soyuluyor. Böylece cilt yüzeyinde oluşan iz, kırışıklık ve pigmentasyon lekesi türündeki sorunlar giderilebiliyor. İşlem uygulanırken cilt yüzeyinde kan dolaşımının artmasıyla hücre yenilenmesi hızlanıyor ve böylece alttan canlı, taze ve pürüzsüz bir cilt ortaya çıkıyor.” Uygulamasının oldukça pratik olduğunu anlatan Mustafa Karataş bu tekniğin de diğerleri gibi son derece etkili ve güvenilir olduğunu belirtiyor.

Fraxel Lazer
Güneş gibi dış etkenlerin oluşturduğu ya da yaşla birlikte cilt yapısına bağlı olarak ortaya çıkan cilt lekelerinin tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri Fraxel Lazer. Sculpture Akatlar’dan Dr. Alpaslan Topçu tedaviyi şöyle anlatıyor: “Yaşla birlikte cildimizin üst tabakaları incelir, cildimize rengini veren melanositlerin sayısı azalır ama buna karşılık boyutları büyür. Güneş hasarı ile birlikte incelen cildimizde lekeler oluşmaya başlar. Bu lekelerin görünümünü azaltmak için kullandığımız lazer, cildimize rengini veren melanin pigmenti veya değişik hedef hücrelere yapacağı ısı hasarıyla leke tedavisinde etkinlik sağlar. Lazerle cilt gençleştirme ve yenilemede üst derinin ince katmanı, lazer enerjisi ile buharlaştırılırken, cildin alt katmanında kolajen üretimi arttırılır.”

Fraxel Lazer yumuşak dokuyu sıkılaştırmak, cildi yenilemek, periorbital kırışıklıkları düzeltmek ve leke tedavisi için kullanılan FDA onayına sahip bir yöntem.