Makyajın cilde etkisi

Cilt tiplerine göre makyajın cilde etkilerini Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Demirtaşoğlu ile görüştük.

Makyajın cilde etkisi

Makyaj doğru ürünlerle yapıldığında cilde zarar veren bir uygulama değil. Arcak kişinin cilt tipini bilip ona göre ürünler seçmesi çok önemli! İşte dikkat edelmesi gerekenler...


Kuru cilt yapısına sahip olanlar makyaj bazı alarak nem çekici etkiye sahip, humektan özelliği olan propilen glikol, gliserin, skualen gibi ajanları içeren nemlendiriciler kullanabilir. Kuru, nemsiz, çatlak, pullanmış cilde uygulanan makyaj içeriklerine göre deride hassasiyet ve yanmaya neden olabilir. Tam tersine yağlı ve akneye yatkın ciltlerde deriye uygulanan yoğun içerikli ürünler gözenekleri tıkayarak kapalı komedon, siyah nokta ve iltihaplı sivilce oluşumunu kolaylaştırır. Bu cilt tipine sahip kişiler makyaj öncesi por küçültücü, matlaştırıcı, yağlı ciltler için formülize edilmiş nemlendiriciler kullanabilirler. Yine alerjik yapıya sahip olan kişiler makyaj ürünü kullanırken seçici davranmalı. Kontakt dermatit, egzama öyküsü olan kişilerin boya maddesi ve kimyasallara duyarlılıkları olabileceği için alerjik reaksiyona sebep olmayacak ürünler seçmeleri gerekiyor. Özellikle göz makyajı için kullanılan ürünlere duyarlılığa sık rastlıyoruz ve bunun sonucunda göz kapaklarında kaşıntı, kızarıklık ve kuruma şikayetleri oluşabiliyor. Bu tür hassasiyetleri olanların makyaj ürünü seçmeden önce deri yama testleri ile denemelerini ve buna göre uygun ürünü tercih etmelerini öneriyoruz.

Makyaj malzemesi deyip geçmeyin!
Makyaj malzemesi seçerken en çok zorlanılan kısım fondöten seçimi. Cilt tipinizi belirleyin ve fondöteni buna göre satın alın. Yumuşatıcı bazlı, sıvı ya da renkli nemlendirici özelliği olan fondötenler kuru ve karma ciltlere daha uygun. Toz bazlı mineral fondötenler, sıkılaştırılmış pudra ise yağlı ciltler için... Yağlı cilt yapısına sahip kişiler, yağsız su bazlı ya da mat fondötenleri de rahatlıkla kullanabilir. Hassas cilt yapısına sahip kişiler makyaj malzemesi alırken ürünün içeriğine dikkat etmeli, kimyasal içerikli olanlardan ziyade organik ürünleri tercih etmeli.

Kalıcı makyaj
Kalıcı makyajı çok ince, steril ve tek kullanımlık bir iğne ile doğal ve mineral renklerin deri yüzeyinin hemen altına uygulanması işlemi olarak tarif ediyoruz. Bu renk vericiler katkı ve koku maddesi içermez. Bu yüzden reaksiyon görülme olasılığı düşük. Genellikle kaş, göz, dudak gibi bölgelerde daha çok tercih edilen kalıcı makyaj vücudun her bölgesine uygulanabilir. Kaş, göz çizgisi veya dudaklarda doğal cilt rengiyle uyumlu etkiler yaratılabileceği gibi, bazı ufak kusurların kapanması için de kalıcı makyajı tercih edenler var. Özellikle kaştaki şekil bozuklukları, seyrek kaşların daha dolgun görünmesi gibi... Kalıcı makyajda kullanılan bitkisel pigmentler zaman içinde hücrenin içerisine fagositozla alınır ve parçalanır. Kalıcılık süresi cildin yapısı ve durumuna göre değişmesine rağmen etkisi 2-3 yıl kadar sürer.