Pencerelerin önü şenlensin!

Yaz geldi, etraf iyice çiçeklendi. “Keşke bir bahçem olsa” diye iç geçirmeyin. Sepet ve saksılarla pencere önlerini renklendirebilirsiniz...

Pencerelerin önü şenlensin!

SARDUNYA
Yetiştirmesi çok kolay olduğu için saksıların vazgeçilmezidir. Baharda açmaya başlayan çiçekleri çok uzun ömürlüdür. Çiçekleri yalınkat ya da katmerlidir. Güneş ve yarı gölge alanları
sever. Toprağının düzenli çapalanmasından çok mutlu olur. Susuzluğa toleransı fazladır. Sulama yaparken yaprak ve çiçeklerine su gelmemesine özen gösterin. Yaz aylarında haftada en az iki defa sulayın. Kışın sulama miktarını azaltabilirsiniz. Çiçek açtığı dönemlerde iki haftada bir sıvı gübre takviyesi yapın.

KÜPE ÇİÇEĞİ
Işık alan yerlerde yetiştirilmelidir. Funda toprağı, geçirgen toprakta sağlıklı gelişim gösterir. Mayıs ayından itibaren gübre verilmelidir. Yarı gölge ya da gölge alanlara bayılır. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. Formunu kaybetmemesi için, fide dikiminden sonra ince çubuklarla desteklemeyi unutmayın.

UNUTMA BENİ
Yaz dönemi çiçeklidir. Tohumla üretilir. Çok yıllıktır. Geçirgen her çeşit toprakta mutlu olur. Bodur bir bitkidir. Sepette sık dikimle kendini gösterir. 15 santimetreye kadar boylanır. Mavi, pembe ve beyaz çiçekli olanları vardır. Don tehlikesi bulunmadığı günlerde dikim yapılmalıdır.

GAZANYA
Geçirgen toprak idealdir. Soğuk iklimlerden hoşlanmaz. Turuncu çiçekleri güneş sever. Tohumdan ya da kökten ayırma yöntemiyle üretilir. Tohum döker. Bu tohumlar bir sonraki yıl bahar aylarında filizlenir ve yeni çiçekleri açar. Toprak nemli kalacak şekilde sulama yapılmalıdır. Dipten ve doğrudan toprağına gelecek şekilde sulama yapın.

YILDIZ ÇİÇEĞİ
Geçirgen toprak sever. Yumrulu bir bitkidir. Dona karşı hassastır. Az su ister. Haziran-kasım arası çiçeklidir. Dikimden önce yumruları saksı içinde nemli üretim torfunda bekletin.
Yumrular erken filizlenir. 

Evbahçe dergisinden alınmıştır...PAPATYA
Zengin bahçe toprağı ve hafif kumlu toprak ister. Sıcak iklimlerde güneş gören alanlara yerleştirin. Suya bayılır. 15 günde bir vereceğiniz bitki besini, yaz boyunca çiçekli kalmasını sağlar. Tohum ya da çelikle üretebilirsiniz. Don tehlikesinin olmadığı zamanlarda dikim yapılmalıdır.

Doğa iyiden iyiye canlanmaya başladı. Renkler kendilerini gösteriyor bir bir. İşte tam da bu aylarda “Bir bahçem olsaydı neler dikerdim neler” diye düşünüyor insan. Her zaman  söylediğimiz gibi, çiçek yetiştirmek için bahçeye ihtiyacınız yok. Pek çok çiçeği saksılara davet edip, balkonunuzu hatta pencere önlerinizi mini bir bahçeye çevirebilirsiniz. Saksı alternatifiniz de çok. Renk renk galvaniz saksılar çok şık görünecektir. Sadeliği seviyorsanız, ahşap saksılar sizin için uygun. Plastikler kötü görünüyor diye üzülmeyin; çeşitli formlarda rengarenk plastik saksılar kullanabilirsiniz. Toprak saksılar ise çok şık bir hava katacaktır, emin olun. Ya sepetler içinden sarkan çiçeklere ne dersiniz? İşte size alternatifler…

BEGONYA
Geçirgen toprak sever. Çiçekli bitkiler toprağı saksıda yetiştirmek için idealdir. Soğuktan hoşlanmaz, sıcağa bayılır. Yaprakları suya dayanıksızdır. Sulama yaparken buna dikkat etmelisiniz. Toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapın. Solan çiçekler bekletilmeden kesilmelidir. Don tehlikesi bulunan yerlerde, korunmalıdır. Tohumdan ya da çelik alma yöntemiyle üretilir.

CAM GÜZELİ
Nemli toprak sever. Gölge ya da sabah güneşinde yetiştirebilirsiniz. Çok fazla sıcağı sevmez. Çelik alma yöntemiyle üretebilirsiniz. Nisan ayında tohumla yaza hazırlayabilirsiniz. Yaz döneminde çiçeklerin daha fazla açması için sıvı gübre uygulayın. Düzenli bakım ve besinle bütün seneyi çiçekli geçirebilir.

PETUNYA
Yaz aylarında uzun dönem çiçekli kalır. Düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Geçirgen, yumuşak organik maddece zengin toprak sever. Toprağın nemli kalması yeterlidir. Güneş ya da yarı gölge alan tercih eder. Rüzgardan hoşlanmaz. Korunaklı yerlerde yetiştirilmelidir. Yaz dönemi boyunca çiçek besini verin.