Bahar yorgunluğunun ilacı 'doğru beslenme'
Bahar yorgunluğunun herkeste farklı etkileri olabileceğine dikkat çeken uzmanlar, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite öneriyor.
“Bahar yorgunluğu bazı bireylere bir uğrayıp fark ettirmeden geçer bazı bireylerde ise odaklanamama ya da uykusuzluk gibi yoğun belirtiler gösterebilir. Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan hava değişimleri hormonsal dengeleri etkileyerek bireyleri depresif duygu durumuna itebilir. Bu yorgunluktan doğru beslenme ve hafif fiziksel aktivite ile kolayca sıyrılabilirsiniz. Bahar yorgunluğunun kalıcı hale gelmemesi için duygusal açlıklarınıza yenilmeyin ve bu bahaneyle yaza fit girin!" diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Köse, bahar yorgunluğu için doğru beslenme ve fiziksel aktivite öneriyor.
İşte bahar yorgunluğu ile başa çıkma yöntemleri:
Su tüketimini artırın!
Metabolizma kıştan çıkıp
yaza geçerken zorluk çekebilir. Son yıllarda mevsim geçişleri de tam net
hissedilemediğinden metabolizmamız ayak uydurmakta zorlanabilir. Vücudun yorgun
düşmemesi için metabolizmayı sürekli çalıştırmak gerekir. Bunun için ilk adım
su tüketimini arttırıp dolaşım sisteminizin iyi çalışmasını sağlamak.
Çay ve kahve su yerine
geçmez!
Su sadece metabolizmayı
hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda toksinleri atmanıza da yardımcı olur ve
cildi güzelleştirir. Çay ve kahve su yerine geçmez aksine vücudunuzda su tutar
ve ödemle beraber fazla kilonuz varmış gibi gösterir. Bir bardak çay
içtiğinizde yanında bir bardak su içmeniz gerekir, bir bardak kahvede ise su
bardağı ikiye çıkar.
Meyve ve sebzeyle
canlanın
Antioksidanlar,
vücudu strese karşı koruyan, sizi gün içerisinde zinde tutan vitamin
ve minerallerdir. Özellikle C vitamini Türkiye’de ulaşımı da çok kolay olan
meyve ve sebzelerde bolca bulunur. Havalar güzelleştikçe meyve
ve sebzelerin çeşitliliği artıyor dolayısıyla fastfood ya da hazır besinler
yerine antioksidanlardan zengin meyvelerden bir ara öğün yaparsanız hem
metabolizma hızlanır hem de stres azalır.
Diğer bir önemli
antioksidan ise E vitaminidir, neredeyse bütün besinlerde olmak üzere süt ve
ürünlerinde bolca bulunur. Aynı zamanda tahıllarda da var ancak E vitamini
yağda eriyen bir vitamin olduğundan tahılla beraber biraz da bitkisel yağ
kullanmak gerekiyor. Ancak yağ kullanmak istemezseniz yerine 2 adet ceviz
kullanıp cevizli makarna gibi leziz tatlar elde edebilirsiniz.
B grubu vitaminler
stresi azaltıyor!
Tahıllar, yumurta ve
kırmızı et B grubu vitaminlerden zengindir. Her birinde farklı farklı B
vitaminleri vardır. B grubu günlük stresi azaltmada ve yorgunluğu enerjiye
çevirmede size yardımcı olacak tek gruptur. Sinir sistemindeki en etkili grup B
grubu vitaminleridir. Eğer bunları eksik
alırsanız bahar yorgunluğu uzun dönemde size depresyon olarak geri döner ve
kalıcı olabilir. Burada zayıflayayım derken ruhsal sağlığınıza büyük zararlar
verebilirsiniz! Et ürünlerini pişirirken
suyunu dökmeden az suda haşlayarak tüketirseniz bütün B vitaminlerini tam
olarak tüketmiş olursunuz. Izgarada olacaksa da eti pişirirken et suyunu
mangalın kömürlerine içirmeyin, üzerine bir dilim ekmek banarak vitamini
ekmekle koruyun.
Tahılların suyunu
dökmeyin
Suda pişirilen tahılların (makarna, bulgur, karabuğday vb) vitaminleri suya geçer. Dolayısıyla siz tahılı
pişirdikten sonra kalan fazla suyu dökerseniz vitaminleri vücudunuza
alamazsınız, lavabodan akar gider. Bu yüzden tahılın üzerine tam yetecek kadar
su koyun ve buharı kaçmadan pişirin. Baharat ekleyerek birbirine yapışmasını
önleyebilirsiniz”