Gerçekten o kadar zararlı mı?

Tuz, kahve, uykusuzluk, bilgisayar… Bunlardan olabildiğince uzak durmalıyız, değil mi? Belki de değil! Yapılan araştırmalar bazı ‘zararlı’ların, sandığımız kadar ‘cıs’ olmadığını gösteriyor. Birden 10’a kadar zarar puanlaması yapıldığında, karşımıza bakın neler çıkıyor!

Gerçekten o kadar zararlı mı?

6. TUZ
Zararı: Yüksek tansiyon. Tuzu günlük altı gram olarak tüketirseniz bir zararı yok, fakat işlenmiş gıdalarda bu oran daha fazla olduğu için yemeklere hiç eklememenizde fayda var.

7. BİLGİSAYAR
Sürekli bilgisayar başında olmak duruşunuzu, gözlerinizi ve hatta zihninizi kötü yönde etkiler. Avrupa Enerji Projesi Başkanı Jean Gomes, 90 dakikalık aralıklarla, kafamızı tamamen boşaltmamız şartıyla bilgisayar başından kalkmanın daha iyi odaklanmayı sağlayacağını söylüyor.

8. GÜNEŞLENMEK
Sadece 26 defa güneşlenmenin bile melanoma (cilt kanseri) olma riskinizi üçe katladığını biliyor musunuz? Ancak güneş ışığının iyi geldiği durumlar da yok değil tabii. Sedef hastalığı gibi bazı cilt problemlerine olumlu etki ettiği gibi, güçlü kemikler için gerekli olan D vitaminini de etkili hale geçiriyor. ‘Günde 30 dakika güneşlenmek D vitamini için yeter de artar bile, ancak fazlası zarar’ diyor uzmanlar.

9. STRES
Stres, mide problemlerinden depresyona kadar pek çok sıkıntıya yol açar! Bir de şu açıdan bakalım; başarılı olmanız için sizi itekler, destek olur. Sizden beklenen her şeyi ve onları nasıl gerçekleştirebileceğinizi bir yere not ederek, stresle yüzleşin.

10. SİGARA
Evet, 10 numara zararlı bir davranış! Aradık, taradık, faydasını bulamadık. Sigara için tek bir şey denebilir: “İçmeyin!” Avrupa Kanser Araştırma Merkezi’ne göre sigara içmek, hastalıkların ve erken ölümün bir numaralı nedeni. Sigaranın telafi edilebilecek hiçbir özelliği yok; siz iyisi mi hemen bırakın!1. DOĞUM KONTROL HAPI
Hep bir muamma! Oysa, bu haplar aslında bize anlatıldığından daha güvenli. Dünyanın dört bir yanında 100 milyondan fazla kadın doğum kontrol hapı kullanıyor. Bu, pek çok kadın doğum uzmanının uzun süreli kullanım için önerdiği bir yöntem. Üstelik, artık düşük dozda östrojen içeren haplar var. Düzenli check-up yaptırıp, size uygun olan hapı dozunda kullanırsanız, her şey yolunda gidecektir.

2 UYKUSUZLUK
Evet uyku iyidir. Ancak bu mümkün olmuyorsa, ‘sekiz saat uyku en sağlıklısı’ kuralını şimdilik rafa kaldırın. Amerika’da yapılan bir çalışmaya göre, altı saat 15 dakikalık deliksiz bir uyku da gayet uygun. Hatta beş saatlik bir uyku bile sağlığınızı etkileyecek kadar az değil.

3. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Zaman zaman süt ve süt ürünlerinin fazla tüketiminin zararlı olduğunu duyuyoruz. Oysa, yoğurt faydalı bakterilerle dolu. Sindirim borusunun aynı zamanda bağışıklık sisteminin bir bölümü olduğunu düşünürsek, bu bakteriler soğuk algınlığı ve gribi vücuttan atmaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra, süt ve süt ürünleri tüketimini sınırlandırmanın polikistik over sendromuna karşı bazı faydaları olabilir. Yine de tüketiminizi azaltmadan önce doktorunuza danışmanızda fayda var.

4. YAĞ
Aslında yağa biraz fazla mı yükleniyoruz ne? Mesela balık yağı, ceviz ve yumurta sarısında bulunan yağ, vücut hücrelerimiz, kalbimiz, beynimiz, cilt ve saçımız için çok önemli ve gerekli. Ayrıca iyi yağlar, adet dönemleri için ağrı kesici görevi de görüyor. Abartmazsanız, sorun yok!

5. KAHVE
Kahvenin zararları hep tartışma konusu olmuştur. Bazı doktorlar günde 4-5 bardaktan fazlasının zararlı olduğunun kanıtlandığını savunurken, bazıları yüksek tansiyon ve kolesterol açısından çok az içilen kahvenin bile zararlı olduğu görüşünde. En iyisi, kahveyi günde 1-2 bardakla sınırlamak gibi görünüyor. Bu arada, kahve yerine yeşil çay içmek kafein ihtiyacını daha sağlıklı bir şekilde karşılıyor, bilginiz olsun. Yeşil çayın içinde bulunan poliphenol, vücuttaki kanser hücrelerini azaltıp kolesterole iyi geliyor.