Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim

Sedef hastalığı, yaklaşık 7,4 milyon Amerikalıyı etkileyen otoimmün bir hastalık. Bu hastalıktan dolayı tedavi gören ancak sürekli tekrar ettiği için onunla yaşamak zorunda kalan ünlüler de var. Örneğin, Kim Kardashian ve LeAnn Rimes gibi sedef hastası olan yıldızlar ciltlerindeki bu durumu gizlemiyorlar ve hastalıkları ile hayranlarını da bilgilendirerek farkındalık oluşturuyorlar.

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim

Sedef hastalığının hala nedeni belirsizliğini koruyor ve tetiklendiğinde ise vücutta kırmızı, kaşıntılı, kabarık cilt lekelerine yol açabilecek iltihaplanma üretiyor. Ulusal Sedef Hastalığı Vakfına göre, sedef hastalığı, aktif bağışıklık sisteminin cilt hücresi büyümesini hızlandırması nedeniyle oluşuyor. Buna göre, normal cilt hücreleri bir ayda tamamen büyüyor ve dökülüyor. Sedef hastalığında ise cilt hücreleri bunu yalnızca üç veya dört kez yapıyor. Deri hücreleri böylece dökülmüyor ve yeri bu deriler deri yüzeyinde birikerek, kötü bir görüntü oluşturuyor.

1- Kim Kardashian

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 1

Tam bir tedavi olmasa da, çoğalmayı engellemek için birkaç tedavi seçeneği bulunuyor. Ünlüler de bunların hemen hemen hepsini denediklerini söylüyor. 25 yaşında bu rahatsızlığının arttığını söyleyen şov yıldızı Kim Kardashian, "Sedef hastalığım için artrit tedavisine başlamadan önce hayal edebileceğiniz her türlü merhem, krem, serum, köpük gibi şeyleri denedim. Hatta katran gibi tadı olan bir bitki çayı da bunlar arasındaydı" diyor.

Kardashian bazı durumlarda ise sedef olduğu bölgeler eğer açıkta ise fondöten sürmek zorunda kaldığını söylüyor.

Kardashian şunları söylüyor: "Sedef hastalığınız varsa, bunun hayatınızı mahvetmesine izin vermemelisiniz. Bunun için elinizden geleni yapmalısınız."

2- LeAnn Rimes

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 2

Rimes, sedef hastalığı ile ilgili hayranlarını ilk açıklamalarda bulunduğunda, rahatsızlığı biraz kontrol altına alınmıştı. Ancak koronavirüs salgınında yaşadığı stres yeniden sedef hastalığının alevlenmesine yol açtı. Şarkıcı, onları saklamak yerine görüntülerini de bir dergide paylaştı ve "Artık zaman zaman bunlarla yaşamak zorundayım" dedi.

3- Kris Jenner

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 3

Kim Kardashian'ın annesi Kris Jenner de yine sedef hastalığı ile mücadele eden ünlülerden. Kardashian, ailesinin genetik hastalığı ile ilgili şunları söylemişti: "Annemin saç derisinde ve vücudunun her yerinde vardı ve bunu her zaman görüyordum. Annem hastalığını yenmek ve rahatlatmak için bronzlaşma salonuna gittiğini hatırlıyorum. Ultraviyole ışınlarının doğrudan lekeleri geçirmesinde yardımcı olduğunu biliyorum."

4- Cara Delevingne

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 4

Dünyaca ünlü model Cara Delevingne bu rahatsızlığının podyuma yansımasına izin vermedi. Model kısa süre önce en son Savage X Fenty şovu için siyah bir iç çamaşırıyla öne çıktı. Ancak Moda Haftası'nda kendisini rahatsız hissettiği bir dönem vardı.  2013 yılındaki bir açıklamasında Delevingne, "Sedef hastalığı bir otoimmün hastalıktır ve ben duyarlıyım. Arkadaşım Kate Moss'ta, Louis Vuitton gösterisinden önce beni kırmızımsı kabuklarımı fondötenle örterken gördü. Kate bana bir doktor önerdi ve tavsiyelerde bulundu ve defileden sonra bu doktorun rahatsızlığım ile ilgili çok faydası oldu" dedi. 

5- CariDee English

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 5

America's Next Top Model'in birincilerinden model CariDee English'e 5 yaşında sedef hastalığı teşhisi konulmuştu. 2017'de bu hastalığı ile ilgili konuşan model, "Asla kendinizi kötü hissetmeyin. Kollarınızı sıvayın ve bir cilt doktoru bularak onunla harika bir ilişki kurun. Çevrimiçi ve çevrimdışı desteklerde bulunun. Kendinizi sevin. Güneşe çıkın. Kendinizle değil, sedef hastalığıyla savaşın" demişti. 

6- Cyndi Lauper

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 6

Dünyaca ünlü şarkıcı Cyndi Lauper'a 2010 yılında sedef hastalığı teşhisi kondu. O da o yıllardan bu yana sosyal platformlarını insanları eğitmek ve bu rahatsızlığı olanlara sadece kendilerinin bu rahatsızlıktan muzdarip olmadığını hatırlatmak için kullandı. American Academy of Dermatology Association'a "Yalnız olmadığınızı bilmek önemli. ABD'de 7,5 milyon kişi sedef hastalığı ile yaşıyor. Kimseyle konuşmak istemiyorsanız, çevrimiçi olun. Bilgi alın. Kişisel hikayeleri okuyun" dedi.

Lauper, tedavisinin bir parçası olarak, stres seviyelerini azaltmaya özel önem veriyor. Bunun için yoga ve meditasyon yapıyor. Çünkü stres bu hastalığın tetikleyicisi olarak biliniyor. Şarkıcı, "Acı çekmenize gerek yok. Çünkü bunun bir tedavisi var. Bir dermatolog size bununla başa çıkmanın birçok yolu hakkında konuşabilir" diyor.

7- Ciena Rae Nelson

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 7

Aktör Ciena Rae Nelson, 2016'da sedef hastalığının dışarıdan neye benzediğini ve nasıl hissettiğini göstermek için çarpıcı bir fotoğraf paylaşmıştı. Bununla ilgili bazı kremler de kullanan aktör Nelson şunları söylemişti: "Kronik olarak hasta olmak, bazen sağlığınız bozulmaya başladığı için yas tutmanız ve yeni bir normali kabul etmeniz gerektiği anlamına gelir. Umarım hepiniz hastalıkla ilgili mücadelenizi sürdürürsünüz. Bu yüzden hayatınızı altüst etmenin anlamı yok. Mutlaka ileriye bakın ve elinizden geleni yapın."

8- La La Anthony

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 8

Aktris ve prodüktör vücudunda çok fazla sedef rahatsızlığı ile karşılaştığında bununla ilgili hemen mücadele etmeye çalıştı. Yıllarca sedef hastalığı ile ilgili farkındalığının savunucusu olan La La Anthony, bununla ilgili bir çok kampanyada çalıştı. Anthony, "Sakın bu hastalığın kendinizi kötü hissetmesine izin vermeyin. Ayrıca en iyi kıyafetinizi de giymenizi önerebilirim. Kendinize bu konuda mutlaka güvenin" dedi. Tedaviye başlayan Anthony, buna ek olarak beslenmesine dikkat etti, su alımını artırdı ve strese karşı boks dersleri almaya başladı.

9- Katie Lowes

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 9

Skandallarla gündeme gelen aktris Katie Lewes'a, 2010 yılında sedef hastalığı teşhisi konulmuştu. O da yaşadığı durumla ilgili farkındalığı arttırmak için bir kampanyaya katıldı. Ancak bunun öncesi bu durumunu gizli tuttu. Tiyatro yönetmeni de olan aktris Los Angeles Times'a verdiği bir röportajda ise şunları söyledi: "Beslenme konusunda çok araştırma yaptım ve hastalık ile ilgili iltihap giderici kremler de işe yarıyor. Şeker, alkol ve süt ürünlerini azaltmak gerekiyor. Bol sebze ve protein ağırlıklı beslenmek en iyisi." 

10- Louise Roe

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 10

25 yaşındaki İngiliz televizyon sunucusu, yalnızca fiziksel olarak acı vermekle kalmayıp, aynı zamanda duygusal bir etki yaratan bu rahatsızlıkla ilgili 2018 yılında bir sağlık dergisine şunları söylemişti: "İşimden dolayı kendimi çok stresli hissettim. Bu da vücuduma zarar verdi.  Güvenimi geri kazanmak için çok çalıştım ve bununla ilgili farkındalık oluşturmak için bazı kampanyalara katıldım. Sonunda sedef hastalığı ile yaşamayı öğrendim ve beni ele geçirmesine, kendimi kötü hissetmeme neden olmasına izin vermedim."

11- Jonathan Van Ness

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 11

Queer Eye sunucusu 2018'de Instagram'dan sedef hastalığı ilgili paylaşımlarda bulundu. Daha sonra yine bu konuda bir dergi ile röportaj yaparak rötuşsuz bir şekilde, kabuksu yaralarının yayınlanmasına izin verdi. Van Ness şunları da söyledi: "Sedef hastalığı ile ilgili ilk tanıştığımda 23 yaşındaydım. Önce kolumda bir yer çizildi ve sonra o çizik sedef hastalığına dönüştü. Ne olduğunu anlamam için 5 doktora başvurmam gerekti. Aylarca antibiyotik kullandım. Aslında bu rahatsızlıktan sonra vücuduma daha iyi bakmaya başladım."

12- Stacy London

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 12

Amerikalı ünlü stiliste henüz 4 yaşındayken sedef hastalığı teşhisi konuldu. "What Not to Wear'ın" son sezonunda rahatsızlığı önemli ölçüde arttı ve tüm vücudu adeta kabardı. O da son derece iyi ve doğru beslenmeye önem verdiğini söylüyor. Glüten süt ürünleri, soya, şeker tüketmeyip, alkol ve tütün ürünleri tüketmediğini söyleyen London, "Korku ya da güvensizlik duyguları çekseydim, muhtemelen evimden asla ayrılmazdım. Sedef hastalığının beni esir almasına izin vermiyorum" diyor.

13- Dara Torres

Sedef hastalığıyla mücadele eden 13 ünlü isim - Resim : 13

12 kez Olimpiyat madalyası kazanan yüzücü, ilk kez sedef hastalığını 1992'de Barcelona Olimpiyatları için antrenman yaparken keşfettiğini söyledi. Kırmızı renkteki lekelerinin iyice büyüyüp çoğaldığını belirten Torres'e çok geçmeden sedef hastalığı teşhisi kondu. Ancak Torres, bunun kariyerini engellemesine izin vermedi. Olimpiyat kraliçesi şunları söylüyor: "Yarışma tutkum asla sona ermedi. Ama bir süre bu hastalık nedeniyle kötü anlar yaşadım. Kendime güvenemiyordum. Hayallerimi takip edip, yüzmeye devam etmeliydim. Ama bazen sedef hastalığım o kadar ilerledi ki acılar ve tedaviler nedeniyle Olimpiyatlara gidemedim."