Evde boza nasıl yapılır? Adım adım evde boza tarifi

Kış günlerinde en sık tercih edilen içeceklerden birisi de boza. Hem sağlığa faydalı olan hem de lezzeti olan bozayı evde yapmak mümkün. Peki evde boza nasıl yapılır? Evde boza yapmanın püf noktaları neler? Lezzet mutfak şefi Başak Öngel boza tarifi verdi...

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

60 dakika

KALORİ

373

Çocukluğumuzun vazgeçilmez içeceği boza, soğuk kış günlerinde üzerindeki taze kavrulmuş leblebi ve toz tarçınla içinizi ısıtacak bir lezzet. Yoğun kıvamlı bu içecek, besleyici özelliğinin yanında sağlığa olan faydaları nedeniyle de birçok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor. Bozayı, dışarıdan satın almaya alışkınız. Yapımı biraz uğraştırıcı olsa da ev yapımı bozanın lezzetine de bayılacaksınız.  Boza tarifi Lezzet mutfak şefi Başak Öngel'den geliyor... ( Bu tarifin ardından Toffee Nut Latte tarifi ve Ananas ve salatalıklı smoothie tarifine göz atabilirsiniz)

Boza Tarifi için malzemeler

  • 500 gr buğday
  • 10 litre su
  • 200 gram şeker
  • 10 nohut
  • 2 dilim ekmek
  • 60 ml boza

BOZA HAKKINDA

Boza, darı irmiği, su ve şekerden üretilen bir kış içeceğidir. Bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Günümüzde eski Osmanlı coğrafyası ile Orta Asya coğrafyasının bazı kısımlarında yapılır. Balkan coğrafyasından Türkiye, Kosova, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Sırbistan, Romanya gibi ülkelerde ve Asya'dan Kazakistan, Kırgızistan kesimlerinde içilen bir içecektir. Boza, genelde kış aylarında içilir.

Boza Tarifi adım adım yapılışı

1 Buğdayı yıkayın, ardından üzerine su koyarak bir gün suda bekletin.
2 Suyunu süzdükten sonra ocağa alarak üzerine su ekleyin ve yüksek ateşte kaynatın.
3 Süzün ve buğdayları geri tencereye alarak 3 litre su ekleyin. Kısık ateşte 4 saat kadar kaynatın.
4 3 litre daha su ekleyin ve buğdayları süzün.
5 Suyunu bozayı mayalayabileceğiniz bir kaba alın.
6 Su yaklaşık 40 dereceye geldiğinde içerisine şeker ve boza ekleyerek karıştırın.
7 Nohut ve ekmek dilimleri ekledikten sonra yoğurt mayalar gibi etrafını sararak mayalayın.
8 2 günün ardından süzün, kıvamlı geldiyse su ile açın.
9 Ardından leblebi ve tarçın ile servis edin.