Kayseri mantısı nasıl yapılır? Kayseri mantısı tarifi ve püf noktaları

Bir kaşığa 40 tane mantı sığmalı sözüyle meşhur olan Kayseri mantısı 7'den 70'e herkesin sevdiği bir lezzet. Peki el emeği kayseri mantısı nasıl yapılır? Sizler için adım adım evde yapılabilen Kayseri mantısı tarifini hazırladık. İşte tabak tabak yemek isteyeceğiniz Kayseri mantısı tarifimiz..

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

50 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

25 dakika

KALORİ

390

Kayseri mantısı coğrafi işaret alan lezzetler arasındadır.  Türkiye'de Kayseri ili özdeşleşen mantının tarihi aslında çok uzun yıllara dayanır. Orijinal Kayseri mantısında kaynatma süresi önemlidir. Normalden fazla kaynatıldığında, hamur özünü kaybeder ve yumuşayıp dağılır. Pişen mantı ateşten alındıktan sonra üzerine iki bardak soğuk su dökülür ve karıştırılır. Suyun fazlası süzülerek mantı bir kâseye aktarılır. Peki, Kayseri mantısı nasıl yapılır? İşte Kayseri mantısı için gerekli malzemeler ve tarifin yapım aşamaları...  (Kayseri yağlaması tarifi de ilginizi çekebilir)

Hamur İçin Gerekli Malzemeler

  • 300 gr un
  • 240 gr su
  • 1 adet yumurta
  • Tuz

Harç İçin Gerekli Malzemeler

  • 220 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber

Üzeri İçin

  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane
  • Pul biber
  • Salça

Kayseri mantısı tarifi adım adım yapılışı

1 Hamur için unu bir kaba alın ve içerisine kalan malzemeyi ekleyerek yoğurun. Kenarda dinlenmeye bırakın.
2 Bir yandan harç için soğan küçük yemeklik doğranır, baharatlar eklenir. Kıyma ilave edilerek yoğurulur.
3 Hamurdan bezeler alınarak açılır.
4 Mantı için kareler kesilerek harç koyulur ve her ucu orta nokta da birleştirilir. Bu şekilde hamurun tamamı bitirilir.
5 Su kaynatılır ve mantılar haşlanır.
6 Bir tavaya tereyağı alınır, salça ve baharatlar eklenerek kavrulur.
7 Yoğurt ve sarımsak karıştırılır.
8 Mantıların üzerine önce yoğurt sonrasında salça sos dökülerek servis edilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Mantı miktarına göre sos hazırlamak üzere, bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyularak ısıtılır. Daha sonra 1 yemek kaşığı da salça ve kırmızıbiber ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma, süzülen mantının suyundan da ilave edilebilir. Sos, kâsede ve üzerine yoğurt ilavesi yapılmış olan mantıya üzerinde gezdirilerek eklenir.