Lokma tarifi nasıl yapılır? Evde lokma tarifi ve püf noktaları

Lokma, Türkiye'den Arabistan'a, Yunanistan’a kadar geniş bir coğrafyada farklı isimlerle tüketilen bir lezzet. Peki, Türk mutfak kültüründe yeri olan lokma tarifi nasıl yapılır? Tüm gerekli malzemeler ve püf noktalarıyla lokma tarifi

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

20 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

15 dakika

KALORİ

388

Lokma; un, maya, su ve tuz ile hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanan, şerbetle tatlandırılan bir lezzettir. İzmir’de genellikle şerbet dökülerek tatlı olarak yenilmesine rağmen, bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile de yenilmektedir. İzmir'in geleneksel tatlılarından İzmir Lokması 2017 yılında coğrafi işaret aldı. Raporda ise İzmir Lokması'nın "buğday unu, su, tuz, maya ve toz şekerle tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra şekil verilip kızgın yağda kızartılarak şerbette bekletilmesi ile elde edilen bir ürün olduğu" belirtildi. İzmir Lokması, ortası delikli yuvarlak şekliyle Türkiye'nin farklı şehirlerindeki lokmalardan farklılaşıyor.  Lokma İzmir gibi bazı şehirlerde genellikle şerbet dökülerek tatlı olarak tüketilir; bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile yenilir. (Çikolatalı sufle tarifiSütlü irmik tatlısı, fırın sütlaç tarifi, 

 

Lokma tarifi için gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 1
  • 5 su bardağı ılık su
  • 15 gr yaş maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Şerbet için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limonun suyu
  • Kızartmak için
  • Ayçiçeği yağı

Üzeri için

  • Tarçın

Lokma tarifi adım adım yapılışı

1 Şeker, su ve limon suyunu tencereye alıp kaynatın. Kısık ateşte 20 dakika daha kaynatın. Soğumaya bırakın.
2 Şeker ve ılık su ile mayayı geniş bir kasede eriyinceye kadar karıştırın. Mayanın aktifleşmesi için bir süre kenarda bekletin.
3 Un ve kalan malzemeleri ekleyerek yapışkan bir hamur elde edin.
4 Üzerini kapatarak 1 saat kadar mayalandırın.
5 Kızgın yağa elinizde hamuru sıkarak çay kaşığı ile yağa bırakarak kızartın.
6 Lokmaları yağdan çıkartıp soğuk şerbete alın.
7 Servis tabaklarına alarak tarçın ile birlikte servis edin.

PÜF NOKTASI

Şerbetin soğuk, lokmanın sıcak olması gerekiyor, aksi takdirde şerbeti çekmez.