Midye Dolma Nasıl Yapılır? Midye Dolma Tarifi ve Püf Noktaları

Sokak lezzetlerinin sevilen yiyeceği olan midyeyi evde denemeye ne dersiniz? Deniz ürünleri sevenlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan midye dolma tarifini hazırlamak oldukça kolay. Peki, evde midye dolma nasıl yapılır? İşte midye dolma tarifi ve püf noktaları

KAÇ KİŞİLİK

6 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

35 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

25 dakika

KALORİ

180

Midye vücut için önemli faydaları ve riskleri olabilecek bir lezzet. Midyeler, yağsız protein ve omega-3 yağ asitleri açısından besleyicidir. Ancak midyeler ve diğer kabuklu deniz hayvanları yaşadıkları su ile kirlenebilirler. Bu nedenle temiz olduğundan emin olmak gerekir. Bu tarifimizde yemek sitesi editörü Başak Öngel midye dolma tarifi nasıl yapılır sorusuna yanıt veriyor. (Bu makalenin ardından midye tava nasıl yapılır? başlıklı yazımıza da bakabilirsiniz)

Midye Dolma Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 50 adet taze kabuklu midye

Harç için;

  • 1 adet soğan
  • İnce yemeklik doğranmış
  • 1
  • 5 su bardağı pirinç
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı Karabiber
  • silme
  • 1 tatlı kaşığı Yenibahar
  • silme
  • 1/3 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/3 çay bardağı zeytinyağı
  • ¼ demet dereotu
  • ince kıyılmış
  • ¼ demet maydanoz
  • ince kıyılmış

MİDYE HAKKINDA

Midye kabuklu deniz ürünleri arasında yer alır. Kabuklu deniz ürünleri ise genellikle kalorisi düşüktür ve protein ve omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir; demir, çinko, magnezyum ve B12 vitamini içerirler. Ancak kimi riskleri de bünyelerinde barındırabilirler. Bazı kabuklu deniz hayvanları bünyelerinde cıva veya kadmiyum gibi ağır metaller biriktirebilir. Sağlık sitesi healthline'a göre 85 gramlık porsiyonunda 73 gram kalori, 10 gram protein ve 1.6 gram yağ barındırıyor.

Midye Dolma adım adım yapılışı

1 Midyeler üzerini kaplayacak kadar su içerisinde bekletilir.
2 Pilav yapımı için bir tavaya yağlar alınır ve soğan kavrulur.
3 Pirinç yıkanır ve renk alan soğana eklenir. Malzemeler bir arada birkaç dakika kavrulur.
4 Baharatlar eklenir ve 2 su bardağı su eklenerek pişmeye bırakılır.
5 Midyelerin içerisinde de pirinçler pişeceği için fazla su eklenerek pişirilmez.
6 Midyelerin suyu 3-4 kere değişecek şekilde iyice yıkanır. Dış kabuklarında bulunan kirler bıçak yardımı ile iyice temizlenir.
7 Tekrar yıkanan midyeleri bıçak yardımı ile daha düz olan yerden şişik kısma doğru kabukları açılır. Ancak tam anlamı ile kesilmez uç kısımdan midye kabuklarının bağı koparılmaz. Midyenin içerisindeki tüylü kısım alınır.
8 Bu şekilde temizlenen midyeler su içerisinde tekrar yıkanır.
9 Yarı pişen pilav içerisine dereotu, maydanoz ile karıştırılır ve midyelerin içi doldurulmaya başlanır.
10 Midyeler tavaya dizilir ve içerisine 2/3 su bardağı kaynar su eklenir.
11 Yağlı kağıt ile tencerenin ağzı kapatılır. Üzerine kapak kapatılarak 20-25 dakika pişirilir.
12 Midyeler tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir.
13 Limon ile birlikte servis edilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Baharat miktarlarını damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz. Midyeleri su içerisinde bekletme ve birkaç defa yıkama işlemini sakın atlamayın. Midyeler su altında yaşayan canlılar olduğu için içerisinde kum barındırabilir, yıkama işleminde kumlardan arınır.