Şam Böreği Nasıl Yapılır? Batman Usulü Şam Böreği Tarifi ve Püf Noktaları

Şam böreği, Güneydoğu Anadolu’da yöre halkı tarafından uzun yıllardır yapılan ve sevilerek tüketilen bir börek çeşidi. Görselinin gözlemeye benzemesi nedeniyle oldukça iştah açıyor. Peki Batman usulü Şam Böreği nasıl yapılır? Malzemeleri neler? Şam böreği tarifine göz atabilirsiniz...

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

20 dakika

KALORİ

330

Şam böreği, Batman yöresel mutfağının meşhur ve bir o kadar da vazgeçilmez hamur işi atıştırmalıklarından biri. Hem yöre halkı hem de turistlerin en çok tercih ettiği yiyecekler arasında yer alıyor. Birçok bölge Şam böreğini kendine has şekilde sunuyor. Sabah kahvaltıda veya öğlen atıştırmalık hızlı bir şeyler arıyorsanız çayın yanına kolay yapılabilen Şam böreğini deneyebilirsiniz. Batman Şam böreği coğrafi işaret alan lezzetler arasında. Bu haberde coğrafi işaret alan Batman Şam Böreği tafini bulabilirsiniz

Yeşil börek tarifi ve Patlıcanlı börek tarifi de göz atabilirsiniz...

Şam Böreği İçin Malzemeler ( Hamur için)

  • 1 kg un
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 250 ml ılık su
  • 10 gram tuz

Şam Böreği İç Malzeme için

  • 1 kg az yağlı kıyma
  • 5 orta boy soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 10 gram pulbiber
  • 10 gram karabiber
  • 10 gram yenibahar
  • 10 gram tuz
  • 300 ml Ayçiçek yağı

ŞAM BÖREĞİ HAKKINDA

Etli yemekler başta olmak üzere; mumbar, Şam böreği ve kışlık dolma gibi yemekler Batman’da en çok karşınıza çıkacak yemekler arasındadır. Batman Şam Böreği, yörede uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan bir üründür. Tıpkı gözlemeyi andıran görüntüsü, isteğe göre ıspanak, kıyma veya peynir iç harcı ile hazırlanan Şam böreği kahvaltıda veya öğlen çayın yanında çok da iyi bir tamamlayıcıdır.

Şam Böreği Tarifi adım adım yapılışı

1 Un yumurta ile karıştırılıp yoğrulmaya başlanır.
2 Ardından yoğurt, sıvıyağ, ılık su ve tuz eklenip iyice yoğrulur.
3 Yoğrulduktan sonra 30 dakika dinlenmeye bırakılır.
4 Soğan ve maydanoz ince ince kıyılır. Daha sonra soğanlar tencerede yağ ile öldürülür.
5 Ardından üstüne az yağlı kıyma koyulup kavrulur.
6 İnce kıyılmış maydanoz, pulbiber, karabiber, yenibahar ve tuz ilave edilerek soğumaya bırakılır.
7 Dinlendirilen hamur ceviz büyüklüğünde eşit parçalara bölünür, her biri 10 cm çapında olacak şekilde merdane ile açılır.
8 Açılan hamurların ortalarına harcı paylaştırdıktan sonra yarım ay şeklinde kapatılır.
9 Sıvı yağ tavada kızdırılır, börekler her iki yanı da altın sarısı renge gelinceye kadar kızartılır.
10 Yağı süzdürmek için üzerinde kâğıt havlu olan bir tabakta biraz bekletilir.
11 Bütün böreklere bu işlem uygulandıktan sonra servis edilir.