Sütlü un helvası tarifi nasıl yapılır? Adım adım sütlü un helvası tarifi

Tatlı kriziniz mi tuttu? Canınız un helvası mı çekti? Kokusu tüm eve yayılan sade sütlü un helvası mı yapmak istiyorsunuz? Gizem Güzey tarafından hazırlanan, tadı damağınızda kalacak sade sütlü un helvası tarifiyle karşınızdayız...

KAÇ KİŞİLİK

4 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

5 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

25 dakika

KALORİ

130

Helvanın Türk mutfağında hem tatlı olarak hem cenazeler sonrası ikram olarak önemli bir yeri vardır. Osmanlı döneminde ise helva sohbetleri köklü bir gelenek olarak var olmuştur. Bu makalemizdeki sütlü un helvası tarifinin ardından Sütsüz irmik helvası tarifine de bakabilirsiniz.

Sütlü Sade Un Helvası Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 70 gram tereyağı
  • 1
  • 5 su bardağı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker

UN HELVASI HAKKINDA

Un helvası, unun yağ içinde kavrulmasından sonra içine şeker şerbeti katılarak hazırlanan bir helva türüdür. Helva kelimesi Arapça ḥalvā'dan gelir. Türk mutfağında önemli bir yeri olan helvaya Orta Doğu mutfağında da sık rastlanır. Türkiye'de ise un ve irmik helvaları en çok yapılan tarifler arasındadır.

Un helvası tarifi adım adım yapılışı

1 Bir tencereye şerbeti için süt ve şekeri ekleyip kaynatın, altını kapatıp soğumaya bırakın.
2 Tencereye tereyağını alın ve eritin.
3 Eriyen yağın üzerine elenmiş unu azar azar ilave edin.
4 İlave ettiğiniz unu kavurmaya başlayın. Bu aşamada rengi dönecek ve sıvı bir kıvam almaya başlayacaktır.
5 10-15 dakika kadar orta ateşte kavurma işlemini sürdürün.
6 Hazırladığınız hafif soğumaya başlamış şerbeti sıcak helvaya yavaş yavaş ekleyin ve güzelce karıştırın.
7 Şerbetini iyice çektikten sonra helvanız koyulaşmaya başlayacaktır. Kıvamı iyice katılaşınca servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Helva sıcak şerbeti ise ılık olmalıdır. Demlenirken kapağını açmamalısınız. Orta ateşte kavurmaya dikkat edilmelidir. Şerbeti 1 su bardağı süt, 1 su bardağı su seklinde yapabilirsiniz.