Anneler soruyor, uzmanlar yanıtlıyor

Siz de uzmanlara sormak istediğiniz sorularınızı [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Anneler soruyor, uzmanlar yanıtlıyor


Yeni doğum yaptım. Hamileliğim sırasında çok kilo almadım ancak emzirme döneminden biraz  korkuyorum. Emzirirken kilo almamak için nasıl beslenmeliyim?

Emzirme döneminde beslenmeniz bebeğinizin sağlığı için çok önemli. Değişik besin gruplarından beslenmeye ve öğün aralarında sağlıklı atıştırmalar yapmaya özen gösterin. Bebeğini emziren anne ne iki kişilik yemeli ne de hızla kilo vermeye çalışıp diyet yapmalı. Emzirme sırasında normal kalori ihtiyacınıza ek olarak 300-500 kalori daha fazla beslenmeniz yeterli. Bu ihtiyacı karşılamak üzere ek olarak, bir su bardağı süt, bir yumurta veya bir köfte kadar et, bir ince dilim ekmek ve bir adet meyve eklemeniz yeterli. Emzirme sırasında fazla sıvı ihtiyacınız olacaktır. Günde        2.5-3 litreye yakın sıvı almaya dikkat edin. İhtiyaç hissettikçe yeterince su, bitki çayları, meyve suyu, ayran, komposto gibi sıvılar tüketin. Kompostoyu şekerli yapmanıza gerek yok. Meyvenin kendi şekeri yeterli olacaktır. Tıpkı gebelik döneminde olduğu gibi, emzirme döneminde de ilaç alımı konusunda dikkatli olmanız büyük önem taşıyor. Besinler gibi, ilaçlar da anne sütü aracılığıyla bebeğe ulaşabildiğinden, bu konunun üzerinde titizlikle durulması gerekiyor.
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç


2.5 aylık hamileyim. Hamileliğim boyunca cinsel hayatımın sekteye uğramasını istemiyorum. Cinsel ilişki sırasında nelere dikkat etmem gerek?

Gebelik normal gidiyorsa ve herhangi bir sorun yoksa cinsel hayat devam edebilir. Ancak kanama, ağrı gibi düşük ve erken doğuma sebep olabilecek durumlar varsa cinsellik kısıtlanmalı. Gebeliğin ilk üç ayında cinsellik biraz dikkat gerektirir. Haftada veya 10 günde bir ve nazik birliktelik uygun kabul ediliyor. Gebeliğin ortasında yani üçüncü ile altıncı aylar arasında ise cinsellik açısından rahat olunabilir. 7 ila 10 günde bir sıklık uygundur. Gebeliğin son ayında, büyüyen karın gibi fiziki koşullar nedeniyle cinsel birliktelik çok uygun olmuyor.
Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dilek Küpelioğlu

Altı aylık hamileyim. Baş ağrısı sorunu yaşadığımda doktorumun önerdiği hafif ağrı kesicilerin ağrıyı kesmede pek bir etkisi olmuyor. İlaç kullanmadan ağrıyı kesmek ya da ağrıyı önlemek için neler yapabilirim?

Gebeliğin özellikle ilk ve son aylarında baş ağrısı şikayetleri görülebilir. İlk aylarda yaşanan ağrının nedeni hormonal değişikliklerdir. İleriki haftalarda stres, duruş bozukluğu ve görme ile ilgili sorunlar da baş ağrısına yol açabilir. Uykusuzluk, kan şekerinin düşük seyretmesi, susuz kalma, fazla çay-kahve tüketimi ve stres gibi faktörler de gebelikteki baş ağrılarını artıran nedenler arasındadır. Baş ağrısını engellemek için özellikle son üç ayda meydana gelen duruş bozuklukları düzeltilmelidir. Gebeyi çok yormayacak ve rahatlatacak egzersizler, özellikle yoga tercih edilebilir. Şakak ve boyun bölgesine yapılan masaj da etkili olur. Beslenmeye dikkat etmek, baş ağrısını tetikleyen çikolata, alkol, bazı peynirler ve fıstık gibi besinlerden uzak durmak da alınabilecek önlemler arasında. Masajın yetersiz olduğu durumlarda soğuk kompres ve buz torbaları kullanılabilir. Kan şekerini dengelemek için şekerden, basit karbonhidrattan uzak durulmalı, az ve sık beslenilmeli. Ayrıca gebelikte göz bozuklukları ve sinüzite bağlı baş ağrıları da yaşanabilir. Bu gibi durumların önce ilgili doktorlar tarafından tedavi edilmesi gerekiyor. Özellikle gebeliğin son aylarında görülen baş ağrıları görme bozukluğu ile ilerliyor, el ve ayaklarda şişliğe neden oluyor, beraberinde tansiyon da yükseliyorsa gebelik zehirlenmesinin başlangıcı olabileceğinden mutlaka doktora başvurulmalı.
Memorial Şişli Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Özer Gökdemir