Ruhen ve bedenen hafiflemek!

Öncelikle herkese hayırlı ramazanlar ve sonrasında da iyi bayramlar diliyorum. Benim çocukluğumdan beri en sevdiğim ay ramazan ayıdır.

Şeyda Coşkun

Şeyda Coşkun


Ruhen ve bedenen hafiflemek!

Ramazan ayının insan bedeninde yarattığı hafifliği belki bu yaşlarda daha iyi anlıyor olabilirim ama çocukken de nimetin, yemek yemenin değerini ve kıymetini orucumu açtığımda anlardım. Bizim evimizin bir geleneğiydi ramazan sofraları. Büyüdüğüm şehir Ankara’da herkes yaptığı güzel şeyleri birbirine yollardı ve akşam yemeğinde hep beraber iftarda buluşurduk. Yediğim en tatlı en güzel yemekler en keyiflileri ramazan ayında yenirdi.

Ramazan ayının bedende yarattığı hafiflemenin dışında ruhen hafiflemenin de çok büyük faydası var. Bu ayda insanlar daha çok kendini dinler, güzel şeyler yapmaya çalışır. Ruhen de hafiflerler tabii ki doğal olarak. Hele buna ulaşmak, herhalde dünyanın en büyük hafifiği. Dünyada da ‘intermittent fasting’ denilen, bedeni hafifletmek için yapılan 16 saat aç kalma olayı var. Biz bunu milyonlarca yıl önce keşfetmişiz ve ne kadar kıymetli ki bunu yıllar yılıdır yapıyoruz; bunun için de buradan şükrediyorum bu kadar ileri görüşlü bir dine sahip olduğumuz için.

Gelelim bayrama. Ramazan ayındaki bu sınanma ve irade, bayramlarda tam bir bayram coşkusu olarak yaşanıyor; tabii ki bu kadar aç kalan mide bayramlarda şekerlerle tatlılarla tıka basa dolduruluyor. Tatlı aslında en zararlı şeylerden biri, bu yüzden lütfen bayram boyunca tatlıyı fazla kaçırmayın. Eğer tatlı yiyecekseniz o günkü ana yemeğini çok hafif tutun, sebze tüketin.

Tatlıdan asla vazgeçemeyecekseniz yanında bir bitki çayı tüketebilirsiniz. Çok da keyifli olur ve çok çabuk vücuttan atılması sağlanır. Yeşil çay olabilir, biberiye gibi yağ yakıcı çaylar olabilir, hazmettirici rezene çayı olabilir.

Lütfen bedeninize iyi bakın. Ramazan ayının hafifliğini coşkulu bir şekilde bedenen ve ruhen yaşayın.

Ruhen ve bedenen hafiflemek! - Resim : 1

Hurma deyip geçme!
• Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10’dan fazla element içeriyor. Sindirim sistemini hızlandırıcı etkisiyle ve tok tutma özelliği var.

• Hurmanın besleyici oranının gücü, içerdiği uygun mineral dengesinden kaynaklanıyor.

• Berkeley Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya koyuyor.

• Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementler.

Hurmalı güllaç
Malzemeler
• 8-10 adet Medine hurması
• 500 ml laktozsuz süt
• ½  paket güllaç
• 200 gr ceviz
• 300 gr çilek
Hazırlanışı
Sütü ılıtın. Sonra bu ılık sütü, bir güllaç yaprağını içine alacak genişlikte yüksek kenarlı bir tepsinin içine koyun. Güllaç yapraklarını ılık sütün içine teker teker batırıp çıkarın. Çıkardığınız yaprağı servis etmek istediğiniz kaba alın ve yaprağın arasına süt koyun. Güllaç yapraklarının aralarına dövülmüş ceviz ve çilekleri serpin. Güllaç yapraklarını sütü iyice eminceye kadar bekletin. İstediğiniz şekilde keserek ve çilek ve ceviz ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Ayna ayna söyle bana
Hindistan cevizinin inanılmaz etkisi hem saça hem bedene yönelik. Hindistan cevizi yağını vücudunuza sürerek yazın kuru havasında bedeninizi nemlendirebilirsiniz. Saçınıza sürerek, deniz tuzundan saçlarınızın yıpranmasını engelleyebilir, parlamasını ve beslenmesini sağlayabilirsiniz. Sahurda Hindistan cevizi suyu içmek de bütün gün susuzluğu gidermenin iyi bir formülü.

Şeyda’nın perisi
Oruç tuttuğumda son bir saat kala yürüyüş yapmaya çıkarım ve çok çok güzel bir enerji gelir üzerime. Benim perim bana hep bunu söylüyor; umarım sizin periniz de size bunu söyler ve çıkıp yürüyüş yaparsınız.

Şeyda’nın delisi
Eğer oruç tutuyorsan asla sevdiklerinle tartışma, gerekiyorsa ağır konuları iftardan sonra konuşursun. Çünkü bu dönemde insanlar biraz gergin ve sinirli olabiliyor.