Mürver şurubuyla neler yapabilirsiniz?
Mürver hem mutfakların hem de ecza dolaplarının yeni gözdesi olmaya aday!
Mürver şurubuyla yapabilecekleriniz:
-Maden suyu ile karıştırıp
serinletici bir içecek elde edebilirsiniz.
- Kokteyllerde
kullanabilirsiniz. Şampanya ya da köpüklü şaraplarla çok iyi uyum
gösterir.
- Sorbe ya da dondurmalara katabilirsiniz.
- Şeker niyetine
çilekle ya da kreple birlikte tüketebilirsiniz.
- Ev yapımı
limonatanıza karıştırarak çiçeksi bir aroma verebilirsiniz.
Mürver şurubu tarifi
Malzemeler:
20 büyük mürver topu ya da 30 küçük mürver topu,
5 bardak şeker,
6 bardak içme suyu,
4 limon
Hazırlanışı: Ayıkladığınız mürverleri büyükçe bir kavanoza doldurun ve üzerine elinizle hafifçe bastırın. Limonları dilimleyip ekleyin ve üzerini kapatacak kadar içme suyu ile doldurun. Tüm malzemeyi karıştırın. Ağzını kapatıp buzdolabında arada karıştırarak 3 gün bekletin. 3 günün sonunda bir tülbentle mürverlerin aromasını verdiği suyu bir tencereye süzün. Üzerine şekeri ilave edin ve karıştırın. Ocaktan alıp temizce yıkanıp sterilize edilmiş cam şişelere ya da kavanozlara doldurun. Ağızlarını sıkıca kapatıp su dolu bir tencerede 10 dakika kadar kaynatarak sterilizasyonunu yapın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın.
DİKKAT!
Kara mürverin (Sambucus nigra) tohumları, kökleri, kabukları ve bütün yeşil kısımları insanlar için zehirli olan siyanojenik glikozit içeriyor. Yeterli miktardan fazla yenildiğinde mide bulantısı, kusma, ishal gibi rahatsızlıklara hatta daha ağır tablolara neden olabiliyor. Yeşilken toksik olan yemişleri tamamıyla olgunlaştığında pişirilerek yenilebiliyor. Pişirme işlemi meyveleri güvenli bir şekilde yenilebilir hale getiriyor.
BU TARİF DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR!
* EvBahçe dergisinden alınmıştır.