Tüp bebekte müjdeli haber!

Anne-baba adaylarına sevindirici bir haber geldi.

Tüp bebekte müjdeli haber!

Tüp bebek nedir?
Tüp bebek tedavisi, yumurtalıklardan alınan yumurtaların erkek eşten alınan spermler ile vücut dışında döllenmesi ve elde edilen embriyoların anne adayının rahmine transfer edilmesidir.

Tüp bebek tedavisinin basamakları nelerdir?
Dört basamaktan oluşur;

• Yumurtalıkların uyarılması için hormon ilaçları kullanılır ve fazla sayıda yumurtanın olgunlaşması sağlanır.

• Ultrasonografi eşliğinde ve sınırlı uyuşturma ile yumurtalar toplanır.

• Elde edilen yumurtalar ile erkek eşten elde edilen sperm laboratuvar koşullarında özel besiyerleri içinde bir araya getirilir.

• Oluşan embriyolar ince bir katater aracılığı ile anne adayının rahmine transfer edilir.

Embriyo dondurma nedir?

Mikroenjeksiyon ve tüp bebek yöntemi ile elde edilen fazla sayıdaki embriyoların daha ilerideki uygulamalarda kullanılmak üzere dondurulması işlemidir.

Sperm dondurma nedir?

Meniden, sperm kanallarından veya testislerden elde edilen spermler, özel kimyasallar yardımı ile dondurularak daha ilerideki uygulamalarda kullanılmak üzere saklanır. Sperm dondurma işlemi, kanser tedavisi için radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapi (ilaç tedavisi) gören hastaların ileride çocuk sahibi olabilmelerine olanak tanır.

Yumurta dondurma nedir?
Radyasyon ve benzeri nedenlerle yumurtalıklarına zarar gelebilecek kadınlardan alınan yumurtalar, daha sonra tüp bebek uygulamalarında kullanılmak üzere dondurulabiliyor. Yumurtaların dondurulması, embriyo ve sperm dondurulması işlemine göre daha zordur; yumurtaların bu işleme dayanıklılığı diğer hücrelere göre daha azdır.

Donasyon ne demektir?
Eğer kadında yumurta veya erkekte sperm yok ise gebelik elde edilemez. Eksik olan yumurta veya spermin gerçek anne-baba dışında üçüncü bir kişiden alınması işlemine ‘donasyon’ adı verilmektedir. Burada yumurta bağışlayan kişi ‘donör’, yumurtayı kullanan ise ‘alıcı’ olarak adlandırılmaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yasada belirtilen tüm yöntemlerin denenmiş olduğunun raporla belgelenmesi halinde tüp bebek masrafl arını karşılayacağını duyurdu. Yeni düzenleme ile bebek sahibi olmak için iki kez ilaç tedavisi ve iki kez de aşılama yöntemlerinin denenmiş olduğunu, sağlık kurullarının raporuyla belgeleyen çiftlerin tüp bebek masrafl arını SGK karşılayacak. Yasada yer alan, “son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması” ifadesinden ötürü, tüp bebek merkezleri, çiftlerde üç yıllık evlilik zorunluluğu arıyordu. Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebeğin ne olduğunu ve tedavinin aşamalarını bizim için anlattı.

‘99 sayfada tüb bebeği beklerken’Kitabı

Nur Onur’un Klinik Psikolog Gonca Şensözen ile söyleşisinden oluşan ‘99 Sayfada Tüp Bebeği Beklerken’ adlı kitap, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan ve tüp bebek yöntemine başvuran tüm anne ve baba adaylarına olduğu kadar, yakınlarına da rehberlik ediyor. Kitap tüm tüp bebek tedavisi görmeyi düşünen ya da görmekte olan çiftlere, tedavinin psikolojik yönünü tanıtması, tedavi aşamalarında yaşanabilecek duygusal sorunlar ve olumsuzluklarla nasıl başa çıkılacağını anlatması ve böylece çiftlere tedavi sürecinde rehberlik etmesi için hazırlanmış.