Yaz bitmeden

Hafif, pratik ama bir o kadar iştah açıcı... Bir yaz sofrasından başka ne beklenir? Hazırsanız başlıyoruz; sunumu ve lezzeti ile kalbinize giden yoldayız. Masaya çiçek koymayı unutmayın. Çünkü yaz!

Yaz bitmeden

DOMATESLİ VE MOZZARELLALI EKMEK ÜSTLERİ
Yaz bitmeden - Resim : 1
Hazırlama süresi: 10 dakika
Kaç kişilik: 3 adet


Malzemeler
• 3 dilim siyez ekmeği
• 2 adet büyük boy tarla domatesi
• 4 adet kiraz domates
• 1 büyük top mozzarella
• Taze fesleğen
Servis için;
• Nar ekşisi
• Sızma zeytinyağı
• Pembe Himalaya tuzu
• Kapari
• Çörekotu
• Kurutulmuş pul biber
• Tane karabiber
• Taze yeşil sos

Hazırlanışı
Ekmek dilimlerini kızartın. Mozzarella ve domatesleri dilimleyip aralarına fesleğen yaprakları koyarak ekmeklerin üzerine yerleştirin. Üzerlerine sızma zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirin. Kapari, yeşil sos ve baharatlarla servis edin. Taze yeşil sos için ise; bir avuç kıyılmış maydanoz ve fesleğeni bir çimdik deniz tuzu ile havanda dövün. Öz suyunu ve rengini bırakınca biraz sızma zeytinyağı ile karıştırıp bir kasede servis edebilirsiniz.

PEMBE SOĞUK ÇORBA
Yaz bitmeden - Resim : 2
Hazırlama süresi: 10 dakika
Kaç kişilik: 4 kişilik


Malzemeler
• 4 bardak çilek (yıkanmış ve doğranmış)
• 1 bardak süt
• 1 bardak süzme yoğurt
• 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
• 1/4 çay kaşığı karabiber
• 8-10 yaprak taze nane
• Bardak ölçüsü: 200 mililitre
Servis için;
• Chia tohumları
• Çilek
• Salatalık

Hazırlanışı
Tüm malzemeyi blender’dan geçirin. Yoğun ama akışkan, homojen bir kıvama gelince ağzı kapalı bir şekilde buzdolabına kaldırarak yaklaşık 2-3 saat kadar soğutun. Chia tohumları, çilek ve salatalık dilimleri ile süsledikten sonra soğuk olarak servis edin. Taze olarak tüketin.

Şefin önerisi: İsteğe göre karışıma biraz esmer şeker veya agave şurubu da ilave edebilirsiniz. Kraker, kruton veya küçük hamur işleri ile de servis edebilirsiniz.

KİRAZLI KITIR KEK
Yaz bitmeden - Resim : 3
Hazırlama süresi: 35 dakika
Kaç kişilik: 10 dilim


Malzemeler

• 1 bardak tepeleme un
• 1 bardak tepeleme yulaf
• 100 gr oda sıcaklığında tereyağı
• 4 yemek kaşığı bal
• 1 avuç kıyılmış, kavrulmuş ceviz ve badem
• 1/2 paket kabartma tozu
Üzeri için;
• 5 kiraz
• 1 tatlı kaşığı bal
Servis için;
• Krema kıvamında çırpılmış labne ya da mascarpone
• Taze nane
• Pudra şekeri

Hazırlanışı
Tüm malzemeyi geniş bir kasede karıştırdıktan sonra pişirme kağıdı ile taban yaptığınız fırına dayanıklı cam kaba koyun. Üzerini düzleştirin. Kirazları ortadan ikiye kesip istediğiniz şekilde yerleştirin. Üzerine bal gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üst kısmı kızarana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra oda sıcaklığına gelince dikkatlice dilimleyin. Servis için üzerine pudra şekeri ve taze nane yaprakları kullanabilirsiniz. Yanında da krema kıvamında çırpılmış labne ya da mascarpone kullanabilirsiniz.

MEYVELİ YAZ KREPLERİ
Yaz bitmeden - Resim : 4
Hazırlama süresi: 25 dakika
Kaç kişilik: 3-4 kişilik


Malzemeler
Krep için;

• 1 adet büyük boy yumurta
• 1 bardak süt
• 1 bardak un
• 1/2 çay kaşığı deniz tuzu
• Zeytinyağı
Servis için;
• Çırpılmış süzme yoğurt
• Şeftali dilimleri
• Kiraz
• Taze nane
• Pudra şekeri
• Çiçek veya narenciye balı
• Kavrulmuş fındık

Hazırlanışı
Malzemeleri çırpıp akışkan ve pürüzsüz bir krep hamuru hazırlayın. Orta büyüklükte bir tavayı hafifçe ısıtın. Her seferinde tavayı biraz zeytinyağı ile yağlayıp kısık ateşte 1 kepçe krep hamurunun iki tarafını da eşit olarak pişirin. Bu şekilde 3 veya 4 krep hazırlayın. Kenarlarını ortaya doğru kıvırıp ortasına krema kıvamında çırpılmış süzme yoğurt koyun. Meyveleri yerleştirip pudra şekeri serpin. Taze nane, bal ve fındık parçaları ile servis yapabilirsiniz.


Yaz bitmeden - Resim : 5

Fotoğraf&Tarif:
Zeynep Dinç
@homemade.is.happiness

Derleyen: 
Selen Tanyeri