Kansere çözüm var!

Kanser artık umutsuz bir hastalık değil.

Kansere çözüm var!

Maruz kalınan kanser oluşumunu tetikleyebilecek toksik maddeleri, bol miktarda içilecek alkali yapıdaki suyun da yardımıyla vücudumuzdan süpürüp atabiliriz.

A, C ve E vitaminlerinin çinko ve selenyum gibi minerallerin kanser hücrelerini yok ettiği gibi yeni kanser oluşumlarını da engelleyebildiği; B ve D grubu vitaminlerin tümör oluşumunu engelleyen güçte olduğu; magnezyum ve omega 3 yağının kanser riskini ve metastaz (sıçrama) riskini azalttığı bilimsel birçok çalışmada vurgulanmakta.

Doğal ve çiğ yiyecekler, likopen ve üzüm çekirdeği gibi anti-kanser doğal bitki özleri, egzersiz gibi rahatlama teknikleri ve diğer tamamlayıcı tıp uygulamaları günümüzde kanserin önlenmesinde kullanılıyor.Vücudunuza sürdüğünüz ürünlere dikkat! / Mennan Aysan Kuzanlı-Kimya Mühendisi
Özellikle kanserden korunmak için uzak durmamız gereken kimyasallar ve bunları içeren ürünler hangileri?

Uluslararası Çevre Çalışma Grubu’nun bir çalışmasında insan vücudunda 167 değişik kimyasal toksik maddeye rastlandı. Bunlardan 76’sı kanserojen, 94’ü beyin ve sinir sistemi için toksik, 79’u da sakat doğum ve anormal gelişime sebep olacak nitelikte kimyasal toksik maddeler.

Kişisel bakım için kullandığımız malzemelerde hangi kimyasallar var?
Bunlar bizi nasıl etkiliyor?

Cilde ve deriye uygulanan preparatlar, cildin geçirgen özelliği nedeniyle direkt olarak vücudumuza girer ve kılcal damarlar vasıtasıyla kan dolaşım sistemine geçebilir. İçerdikleri maddeler toksik ve kanserojen ise bunları da bu vesileyle vücudumuza almış oluruz. Eğer derimiz ve cildimiz geçirgen olmasaydı bu tehlike bu kadar önemli olmazdı. Ancak cildimizce emilen kimyasalların içinde kanserojen ve nörotoksik maddeler, özellikle koku amaçlı katkılarda metilen klorid, toluen, metil etil keton, etilen glikol, benzil klorid gibi değişik toksik kimyasallar bulunabilir. Bu binlerce kimyasaldan yüzde 84’ünün insan üzerindeki toksik etkileri test edilmemiştir. Sigaradan uzak durun / Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta- Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Sigara tiryakilerinin en büyük avuntuları çok ileri yaşlara geldiği halde hala sigara içen ama turp gibi olan dedeleri veya çevrelerindeki yaşlı bir tiryakidir. Doğru, her sigara içen akciğer kanseri olmuyor çünkü bunların bir kısmı akciğer kanserinden önce ağız, yemek borusu, gırtlak, mesane, rahim ağzı kanserleri veya lösemiden, bir kısmı hipertansiyon, kalp krizi veya felçlerden, bir kısmı KOAH’tan ölüyor ve akciğer kanseri olmaya fırsat bulamıyorlar. Tabii bir de gerçekten 100 yaşına geldiği halde çakmağını sigarasını yanından ayırmayan dalyacılar var. Bunlar Allah’ın şanslı kulları olmalılar çünkü doğuştan sahip oldukları genetik özellikler onları kanserden koruyor ama sakın ola ki siz bu mutlu azınlığa özenip de sigara içmeyin, içilen yerlerde bile bulunmayın ve içiyorsanız da hemen bırakın.

Göbek genişliği hastalık belirtisi / Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay-İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı
Şekere bağlı geliştiğini belirttiğiniz karaciğer yağlanması, hangi süreçte oluşuyor ve hangi kanserler açısından risk oluşturuyor?

Göbek çevresi genişlemesi, aynı zamanda tüm vücut organlarının içinde ve dışında aşırı miktarda beyaz yağ hücrelerinin biriktiğinin de belirtisi. Beyaz yağ hücreleri artık bir endokrin organ olarak kabul ediliyor. Bu hücrelerden, 20’ye yakın (sağlığa zararlı ve kanser nedeni olan) hormon üretiliyor. Beyaz yağ hücreleri çoğaldıkça (kilo alma, obezite) bu hücrelerde leptin hormonu yapımı da artıyor ve organlarda (özellikle karaciğer ve pankreasta) yağlar depolanmaya başlıyor. Aşırı şeker ve karbonhidratla beslenme sonucu gelişen karaciğer yağlanması ile vücudun normal fonksiyonları yavaş yavaş bozulmaya başlıyor. Bir örnek verecek olursak hem kadınlarda hem de erkeklerde östrojen hormonu yükselmeye başlıyor. Uzun süre yüksek düzeyde seyreden östrojen hormonları ise hem erkekte hem kadında meme kanseri riskini arttıyor.

Ürünlerin üzerindeki ‘naturel’ veya ‘yüzde 100 doğal’ ifadeleri içindeki kokuların doğal olduğunu garanti etmez. Naturel veya doğal olarak pazarlanan kozmetik ürünlerinin çoğunda bulunan koku maddeleri sentetik. Günümüzde vücudumuzun en duyarlı, narin bölgelerinde kullandığımız ve uyguladığımız sabun, deodorant, parfüm, diş macunu, kolonya, krem gibi ürünlerin büyük çoğunluğu üreticileri dışında, tarafsız ve güvenli bir kontrol mekanizması tarafından test edilmiyor.

Kimyasallar yüzünden şu anda risk altında olanlar ne yapmalı?
Kimyasalları, detoks yöntemi ile vücudumuzdan atarak ve yeni toksik maddeleri de vücudumuza almayarak hem kanserden korunabilir hem de ilerlemesini sağlayabiliriz.

Teknolojik aletlerden çocuğunuzu uzak tutun / Prof. Dr. Süleyman Daşdağ-Biyofizik Uzmanı
Teknolojiyi sınırlayalım ama nasıl? Toplumun teknoloji harikası cihazlarla iç içe yaşaması, özellikle son yirmi yılı kapsamaktadır. Bu araç gereçleri kullanan bizler, bunların nimetlerinden yararlanmaktayız ve yararlanmalıyız. Ancak yan etkileri olabileceğini de dikkate almak, toplum yararına olur. Bu nedenle tüm elektromanyetik alan kaynaklarından korunmada önemli olan üç ana kuralı, yani süre, mesafe ve duruma göre koruyucu kıyafetler giymeyi veya kullanmayı dikkate almalıyız. Çünkü bebekler, çocuklar ve gelişme çağında olanların, elektromanyetik alanlarla etkileşimleri daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bilim adamları son yıllarda çocukluk çağı kanserleri ile elektrik, manyetik ve elektromanyetik alanlar arasında bir ilişki olup olmadığı konusuna odaklandı. Erişkinlerde görülen kanser veya diğer hastalıklar ile elektrik veya elektromanyetik alanlarla etkileşim arasında bir ilişki olup olmadığına ilişkin görüşler, en azından bu fiziksel etkenlerle etkileşirken temkinli olmayı elden bırakmamayı gerektiriyor.

Bitkileri kafanıza göre karıştırmayın! / Doç. Dr. V. Canfeza Sezginİç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı
‘Hangi Kansere Hangi Bitki?’ isimli kitabınızda bir kanser türü için birçok bitki öneriyorsunuz. Bunları birlikte kullanmak zararlı olabilir mi?

Ne kadar çok ürün kullanılırsa o kadar çok yan etki ve bitki-ilaç olumsuz etkileşimi olur. Fitoterapi yaklaşımı olarak, az sayıda ve birbirinin etkisini artıracak ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca bitkisel ürünler, kullanılan ilaçların tedavi edici özelliklerini ve yan etkilerini olumsuz yönde etkilememeli. Bitkisel ürünleri, yasaklanmış olmamasına, insan çalışmalarında yan etkileri ile ilgili bilgi bulunmasına, kullandığım kanser ilacının etkisini artırmasına, hastanın bağışıklık sistemini uyarmasına göre seçiyorum. Kanserin alternatif tedavisi değil de tamamlayıcı tedavisi olduğuna inanıyorum. İntegratif tedavi olarak isimlendirilen bilimsel tedaviler yanında tamamlayıcı tedavilerin yararlı olabileceğini düşünüyorum. Tamamlayıcı tedavide sadece bitkisel ürünlerin değil, hipnoz, akupunktur, masaj, müzik tedavisi gibi diğer yaklaşımların da yararlı olduğunu düşünüyorum.

Çocuğunuzu alışveriş merkezinde uzun süre tutmayın / Prof. Dr. M. Alp Özkan-Pediatrik Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı
Çocukları, kansere neden olan radyasyon ve elektromanyetik alana maruz kalmaktan nasıl koruruz?

Tıbbi görüntüleme yöntemlerini çocuklarınıza mümkün olduğunca az uygulatın. Bilgisayarlı tomografi, PET-CT yöntemlerinin endikasyonlarını hekimlerinizle görüşün, gerekirse bir başka görüş daha alın. Ultrasonografi ve manyetik rezonans görüntülemede çocuğunuz radyasyona maruz kalmaz. Bu konuda hekimlerimiz de artık daha duyarlı davranıyor. Cep telefonlarının radyasyonu çocuk beyni tarafından daha derin olarak emiliyor. Çocuklarımıza mümkünse cep telefonu kullandırmayalım. İhtiyaç hallerinde olabildiğince geç yaşta ve az süreli kullanmaları konusunda bilinçlendirelim. Evimizde mümkünse klasik kablolu telefonlardan bulundurup çocuklarımıza onları kullandıralım. Çocuklarımızı büyük alışveriş merkezlerinde uzun süreli gezdirmeyelim. Bu merkezler yüksek oranlarda elektromanyetik dalga içeren alan haline geliyor. Mümkün olduğunca mikrodalga fırın kullanmayalım. Eğer kullanıyorsak çalışma anında çocuğumuzu mutfakta bulundurmayalım ve karşısında durmayalım. Birçok çocuk televizyonda bilgisayar oyunları oynuyor ve saatlerini bunların çok yakınında geçiriyor. Çocuğumuzu ileri teknoloji ürünü televizyonlarımızın yakınında uzun süreli oturtmayalım.