Şakşuka nasıl yapılır? Şakşuka tarifi, malzemeleri ve püf noktaları

Şakşuka, patlıcan, biber gibi sebzelerin kavrulduktan sonra domates sosu eklenmesiyle hazırlanan bir meze. Peki, şakşuka tarifi nasıl yapılır? Osmanlı mutfağında da yer alan şakşuka için gerekli malzemeleri ve tarifin yapım aşamalarını aşağıda bulabilirsiniz.

KAÇ KİŞİLİK

3 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

10 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

15 dakika

KALORİ

75

Şakşuka Türkiye'de oldukça sevilen mezeler arasında. Bazen yoğurt veya sarımsaklı yoğurt ile de sunulur. Eğer meze seviyorsanız, özel günler için meze hazırlamak istiyorsanız atom,  acılı ezmeGirit ezmesihavuç taratorrus salatasıhaydarisemizotu salatası tarifleri de ilginiz çekebilir.

Şakşuka için gerekli malzemler

  • 3 Adet orta boy patlıcan
  • 2 adet patates
  • 2 adet çarliston biber
  • 1 Adet kapya biber
  • Kızartmak için ayçiçek yağı

Sosu için

  • 3 adet orta boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

ŞAKŞUKA HAKKINDA

Şakşuka tarifi Osmanlı döneminin yayınlanan son yemek kitabı Fenn-i Tabâhat'de de vardır.

Şakşuka tarifi adım adım yapılışı

1 Şakşuka için patlıcanımızı alacalı olarak soyalım ve tuzlu suya ıslayıp 20 dakika bekletelim.
2 Patatesleri kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın.
3 Biberlerimizi kare kare fazla küçültmeden doğrayalım.
4 Tuzlu suda beklettiğimiz patlıcanları çıkarıp bir peçete yardımıyla kurulayalım ve küp küp doğrayıp süzgeçte bekletelim.
5 Ayçiçek yağını tavaya alalım ve iyice ısıtalım.
6 Patlıcanlardan bir tanesini yağa atalım eğer köpüklenerek yağın üzerine çıkıyorsa yağımız yeterli ısıya gelmiştir.
7 Isınan yağda sırayla büyün sebzeleri kızartalım.
8 Kızaran sebzeleri bir peçete üzerine alarak fazla yağlarının süzülmesini bekleyelim.
9 Sos için domatesleri rendeleyelim. Soğanları incecik doğrayalım. Sarımsakları tuzla beraber havanda dövelim.
10 Zeytinyağını sos tavasına alalım. Soğan ve sarımsakları ekleyip kavuralım.
11 Soğanlara şeffaflaşmaya başlayınca salçayı ekleyelim ve kokusu çıkana dek 3-4 dakika kavuralım.
12 Salça da kavrulunca rendelenmiş domatesleri, sirkeyi, tuzu ve şekeri ekleyip 15 dakika kısık ateşte pişirelim.
13 Kızartmalarımızı bir tabakta tuz ile harmanlayalım ve üzerine domates sosumuzu döküp servis edelim.
14 Ilık servis etmek mezemizin lezzetini arttıracaktır. Afiyet olsun