Humus nasıl yapılır? Humus tarifi, malzemeleri ve yapılışı

Zeytinyağı, tahin ve haşlanmış nohutun muhteşem buluşmasıyla yapılan humus, meze tariflerinin en sevilenleri arasında yer alıyor. Yapımı oldukça basit olan humus tarifine bayılacaksınız. Lezzet editörü Başak Öngel Elele okurları için humus tarifi verdi ve püf noktalarını paylaştı...

KAÇ KİŞİLİK

3 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

15 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

0 dakika

KALORİ

166

Bir Orta Doğu mezesi olan humus; nohutun ezilmesi, üzerine tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan nefis bir meze. Günün her vaktinde tüketilebilen, her yemeğe yakışıyor. Evde bulunan malzemelerle hazırlayabileceğiniz  humus tarifi ile damak tadınıza yeni bir lezzet kazandırmaya ne dersiniz? Lezzet editörü Başak Öngel Elele okurları için humus tarifi verdi. Meze tarifleri ilginizi çekiyorsa ayrıca şakşukaacılı ezmeGirit ezmesi, Çerkes tavuğu, etsiz çiğ köftehavuç taratorsemizotu salatasırus salatasıatom tarifleri de ilginizi çekebilir.

*Humus severler için pancarlı, kuru fasulyeli, zerdeçallı, bal kabaklı, pırasalı, mantarlı, avokadolu, havuçlu , güveçte sucuklu olarak birçok humus tarifi bulunuyor. Yapılma aşamaları aynı olup sadece karıştırmak istediğiniz ürünü eklemeniz yeterli oluyor.

*Güveçte sucuklu humusta iste humus için gerekli olan tüm malzemeyi püre kıvamına gelinceye kadar blenderdan geçirin. Humusu güvece yayıp ortasını hafif çukurlaştırın. Üzeri için sucuğu yuvarlak doğrayın. Ortasına çukur açtığınız humusun üzerine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirip sıcak servis yapın. 

Humus Tarifi için Malzemeler

  • 250 gr haşlanmış nohut
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • ½ adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 yemek kaşığı soğuk su
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Sumak
  • pul biber

HUMUS HAKKINDA

Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir. Houmous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça'da nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır.

Humus Tarifi adım adım yapılışı

1 Haşlanmış nohutlar su içerisine alınarak kabukları soyulur.
2 Nohut, limon suyu ve sarımsak bir kaba alınarak blenderdan geçirilir.
3 Püre haline gelmesi konusunda zorlanıyorsanız zeytinyağı ve tahin ekleyebilirsiniz.
4 Bir yandan yavaş yavaş soğuk su koyarak kıvamını ayarlayın.
5 Baharatları ekleyerek karıştırın ve servis tabağına alın.
6 Üzerine pul biber, sumak ve zeytinyağı gezdirerek servis edin. Afiyet olsun.

PÜF NOKTASI

Nohut kabuklarını soymak zorunda değilsiniz, daha pürüzsüz bir kıvam tercih ediyorsanız yapmalısınız. Limon miktarını damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.