Fava nasıl yapılır? Zeytinyağlı fava tarifi, malzemeleri, püf noktası

Ege bölgesi mezeleri denilince akla gelen mezeler arasında fava da yer alınmış. Haşlanmış baklalar, kavrulmuş soğan ve zeytinyağıyla yapılan bir lezzet fava. Peki bu kadar sevilen fava tarifi nasıl yapılır? İşte fava tarifi için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...

KAÇ KİŞİLİK

5 kişilik

HAZIRLAMA SÜRESİ

30 dakika

PİŞİRME SÜRESİ

45 dakika

KALORİ

90

Zeytinyağlı fava tarifi hem lezzetli hem yapımı pratik bir meze. Eğer aromatik bir lezzet ise tercihiniz favaya kereviz de ekleyebilirsiniz.   Fava mezesini kızarmış ekmek dilimleri üzerinde de servis edebilirsiniz. İsterseniz dere otu ile de süsleyebilirsiniz. (Meze tarifleri ilginizi çekiyorsa ayrıca Arnavut ciğeri, topikşakşukaacılı ezmeGirit ezmesiÇerkes tavuğuboranideniz börülcesietsiz çiğ köftehavuç taratorsemizotu salatasırus salatasıdeniz börülcesiatom tariflerine de göz atabilirsiniz)

Fava için gerekli malzemeler

  • 200 gr kuru bakla
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • ½ çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 dal dereotu
  • ince kıyılmış

Fava tarifi adım adım yapılışı

1 Bakla ve soğan bir tencereye alınır. Haşlanır.
2 Haşlama esnasında oluşan köpükler atılır, arada suyu değiştirilebilir.
3 Haşlandıktan sonra fazla su süzülür. İçerisine şeker, tuz, zeytinyağı alınarak blenderdan geçirilir.
4 Püre haline getirilen bakla ezmesi zeytinyağı ile yağlanmış servis kabına alınır. Üzerine zeytinyağı ve dereotu serpilerek servis edilir.
5 Soğuk olarak servis edilir. Afiyet olsun!

PÜF NOKTASI

Ayvalık Vakıfları sayfasında Zeytinyağlı Fava için şu öneri yer alır: Bol suda yıkadığınız kuru baklayı, daha kısa sürede pişmesi için bir gece önceden suda bekletin. Favanın servis öncesinde hafif sulu bir kıvamda kalması gerekmektedir. Bekledikçe suyunu çekecek ve kıvam alacaktır.